Patrik Macek/PIXSELL

Dobra vijest za one s njemačkim mirovinama – smanjuje se oporezivanje!

Autor: dnevno.hr

Sve do prošle godine porezne su vlasti prepuštale umirovljenicima da sami prijave vlastite prihode iz inozemstva, a tek od kraja 2015. one koji to nisu učinili pozivali su da se jave i poravnaju svoje obveze

Jedan od značajnijih ustupaka Vladine porezne reforme odnosi se na ljude koji su veći dio ili kompletan radni vijek odradili u inozemstvu, a kao umirovljenici žive u Hrvatskoj. Hrvatska je 2012. godine počela oporezivati inozemne mirovine, i to na isti način kao i sve druge dohotke po stopama od 12, 25 i 40 posto. Onima s mirovinama od dvije ili tri tisuće eura bio je to strašan udar jer im je država s prirezom uzimala oko 40 posto mirovine. No, tome dolazi kraj jer će se od Nove godine inozemne mirovine oporezivati uglavnom s 12 posto (uvećano za prirez gdje ga ima), a pod udar veće stope od 18 posto doći će samo oni čije su mirovine veće od 21 tisuću kuna, i to na razliku iznad 21 tisuće, javlja Večernji list.

Prepolovljene porezne stope odnosit će se i na domaće umirovljenike čije su mirovine veće od 3800 kuna. Ministarstvo financija procjenjuje da će 2017. godine porezne obveze svih umirovljenika biti smanjene za 125 milijuna kuna, no glavninu tog smanjenja osjetit će ljudi koji su radili u inozemstvu i vratili su se u Hrvatsku.

Kako piše Večernji, do prošle godine porezne su vlasti prepuštale inozemnim umirovljenicima da sami prijave vlastite prihode iz inozemstva, a tek potkraj 2015. i na početku 2016. onima koji to nisu učinili, upućen je službeni poziv da se jave i poravnaju svoje obveze prema državi. Na kućne je adrese tako odaslano oko 200 tisuća poziva, no nisu se svi odnosili na umirovljenike nego i na hrvatske građane koji rade u inozemstvu, a nisu se odjavili iz hrvatskog poreznog registra.

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.