Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dobavljači ‘Konzuma’ iz BiH još čekaju formalnu odluku o načinu rješavanja naplate dugova

Autor: Hina

Procjenjuje se da se radi o dodatnih 34 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 17,3 milijuna eura duga za isporučene robe

“Konzumovi” dobavljači iz Bosne i Hercegovine još čekaju da vjerovničko vijeće “Agrokora” službeno potvrdi načelni dogovor o isplati njihovih potraživanja, a što je preduvjet za nastavak suradnje i isporuke robe, uključujući trgovine koje bi preuzeo “Mercator”, izvijestio je u utorak list “Dnevni avaz”.

Miljenko Crnjac, voditelj pregovaračkog tima Udruge poslodavaca Federacije BiH, kojega u utorak citira sarajevski list, rekao je da “Konzumovi” dobavljači u BiH očekuju do kraja mjeseca konačnu riječ vjerovničkog vijeća “Agrokora”.

To obuhvaća i planove za dokapitalizaciju tog trgovačkog lanca kako bi se konsolidiralo njegovo poslovanje opterećeno dugovima.

Strategija privremene uprave “Agrokora” predvođene Antom Ramljakom jest da se nakon povratka brenda “Mercator” na tržište BiH i njegova preuzimanja dijela prodajnih objekata “Konzum BiH” dokapitalizira preko drugih tvrtki-kćeri koncerna koje posluju u susjednoj zemlji, rekao je Crnjac.

Te bi tvrtke svoja potraživanja prema “Konzumu BiH” pretvorile u vlasnički udio.

“U ovakvom scenariju ‘Agrokor’ bi morao dokapitalizirati ‘Konzum BiH’ s još 15 milijuna eura”, rekao je Crnjac.

Istaknuo je da bi u tom slučaju nedostajalo novca za potpunu likvidnost “Konzuma BiH” što je pretpostavka da on može izvršavati svoje obveze prema dobavljačima.




Procjenjuje se da se radi o dodatnih 34 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 17,3 milijuna eura duga za isporučene robe.

Taj bi se problem riješio tako što bi “Konzum BiH” pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos dospjela duga koji bi se onda sukcesivno vraćao u razdoblju od četiri godine uz kamatu od 4 posto.

Pregovarački tim dobavljača iz BiH prihvatio je takav prijedlog privremene uprave “Agrokora” jer drže da je to korektno rješenje za krizu „Konzuma”.




“Imamo obećanje da će do kraja ovog mjeseca vjerovničko vijeće (“Agrokora”) odobriti dogovor. Jednostavnije rečeno, za dugovanja ‘Konzuma’ prema bosanskohercegovačkim dobavljačima garantirat će tvrtke-kćeri „Agrokora” u BiH kao što su ‘Ledo’ iz Čitluka ili ‘Sarajevski kiseljak'”, kazao  je Crnjac.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.