Goran Stanzl/PIXSELL

Čime je Damir Novotny koji je u stečaj odveo dvije tvrtke zaslužio nagradu za najboljeg ekonomskog analitičara?

Autor: I.Delić

Analitičar u Hrvatskoj očito ne mora imati nikakve preduvjete.

Kao što šipak obiluje košticama, tako naša mala zemlja obiluje političarima, a osim njih jedni od najdugovječnijih na toj sceni jamačno su analitičari. Osim onih političkim prilično popularni su i ekonomski analitičari, mahom veliki stručnjaci koji barataju znanjem, od kojih su rijetki oni koji su to znanje primjenili u praksi pa na tom ispitu uglavnom svaka njihova teorija padne u vodu. Uz sveprisutnog analitičara Ljubu Jurčića koji se okušao i u političkim vodama jedan od onih koji rado analiziraju ekonomske prilike, ili bolje rečeno neprilike u našoj zemlji jamačno je Damir Novotny koji je za svoj rad čak i nagrađen te je tako dobitnik nagrade za najboljeg hrvatskog ekonomskog analitičara za prošlu godinu. Riječ je inače o analitičaru koji je bio član Savjeta Hrvatske narodne banke, a svoje ekonomske savjete dijeli i HSS-u čiji je ekonomski strateg. I sve to donekle je logično dok je malo kome objašnjivo koliko su njegove analize relevantne obzirom na to da je tvrtka Gemini Consulting d.o.o. za poslovno savjetovanje u njegovom vlasništvu završila u stečaju.

Oni koji burno motre Novotnyjeve analize s lakoćom će doći do zaključka kako je ovaj prilično sklon bankarskom lobiju te da se kroz njegove analize zapravo ide na ruku istome dok on istovremeno djeli lekcije svima koji bilo što o ekonomiji znadu. Jesu li mediji koji sebe vole nazivati neovisnima ovisni o Novotnyjevim analizama upravo stoga što su podložni i pod utjecajem bankarskih lobija koji ih drže u šaci pitanje je koje spada u rubriku vječnih misterija, a koje vrlo vjerojatno ima potvrdan odgovor. Svakako je zanimljivo spomenuti kako je spomenutu tvrtku 2002. godine na noge postavila njemačka firma T&MC Management und Beteiligungsgesellschaft postavljajući Novotnyjqa na rukovodeću poziciju nakon čega je nastupilo dugovanje prema vjerovnicima u iznosu od 545.390 kuna. Nakon toga na snagu stupa Trgovački sud pokrećući skraćeni stečajni postupak nad Geminijem koji 2012. privodi kraju s 13.832 kune duga. Tu međutim poslovanju ovog neovisnog analitičara nije kraj već i drugu konzultantsku tvrtku nazvanu Investor Consulting International dovodi do stečaja te zagrebački Trgovački sud koncem svibnja ove godine donosi zaključak kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 dana provedu stečajni postupak radi utvrđenog dugovanja od 360.683 kune. Uz to bio je ovaj na čelu tvrtke Klub mode u Kurelčevoj ulici, također šefovao je u vanjskotrgovinskoj firrmi Kemikalija, a obje tvrtke dovedene su na rub propasti u njegovoj eri. Bio je on i na čelu Jugobanke, a tamo je bila i njegova supruga.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.