Cijena žutoj kovini od početka godine porasla 25 posto

Autor: dnevno.hr

Prema nekim procjenama, hrvatski su građani u prošloj godini investirali više od 30 milijuna kuna u zlato. Ove bi godine ta brojka mogla biti nadmašena, i to upravo zbog očekivanoga cjenovnog skoka.

Znate li da je cijena zlata na svjetskom tržištu tijekom ljeta porasla za gotovo 10 posto? Gledajući, pak, od početka godine, rast je bio još dramatičniji. Unca zlata (31,1 gram) u siječnju se na svjetskim burzama prodavala po cijeni od 970 eura. Danas je ta ista unca skočila na 1200 eura, što je porast od 25 posto!

Zašto cijena zlatu tako snažno raste? Nesigurne gospodarske i političke prilike u svijetu potaknule su ulagače da se okrenu sigurnim vrstama ulaganja. Plemenite kovine predstavljaju mirnu luku za vaš novac u trenucima krize i neizvjesnosti. Mnogi analitičari smatraju kako će se trend rasta cijene zlata nastaviti i u idućih nekoliko godina.

Hrvati profitirali

Hrvatski se građani sve više okreću ulaganju u zlato. Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je prošle godine u zlato investirano više od 30 milijuna kuna. To znači da su mnogi naši građani značajno profitirali od rasta cijene. Stoga bi u 2016. godini brojka od 30 milijuna kuna ulaganja u zlato mogla biti nadmašena.

Vodeći financijski stručnjaci ističu kako bi svaki pojedinac najmanje desetak posto svoje ukupne imovine trebao imati pohranjenu u monetarnome zlatu. Na taj način osiguravamo se od rizika iznenadnih događaja koji nas doslovno preko noći mogu osiromašiti. Posjedovanje zlata predstavlja jamstvo da ćemo uvijek, u svakom trenutku, imati mogućnost izvući se iz bilo kojeg financijskog škripca.

Pravilo “10 posto u zlato” vrijedi u vremenima ekonomskog blagostanja i napretka. A kada su vremena neizvjesna i teška – kao što su to danas – taj bi postotak trebao biti i veći. Ulagači u zlato u samo dva tjedna nakon referenduma Britanaca o izlasku iz Europske unije profitirali su od skoka cijene za više od 10 posto!

Za dodatne informacije o tome kako kupiti investicijsko zlato u formi zlatnih poluga i zlatnih kovanica, obratite se s povjerenjem tvrtki Tetragram projekt d.o.o. iz Zagreba. Tetragram je vodeći regionalni broker plemenitim kovinama, s najdužom tradicijom trgovanja investicijskim fizičkim zlatom i srebrom u Hrvatskoj.

Posjetite internetske stranice Plemenit i Tetragram i doznajte više ponudi i cijenama zlatnih poluga i kovanica. Radno vrijeme tvrtke Tetragram projekt iz Zagreba je od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 17 sati, petkom od 9 do 13 sati.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.