Robert Anic/PIXSELL

Cappelli sudjelovao na panelima u sklopu 19. kongresa Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske

Autor: dnevno.hr

Cappelli je naglasio kako je već pokrenuto rješavanje pitanje turističkog zemljišta i aktiviranje vojne imovine

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na panelima u sklopu ovogodišnjeg 19. po redu kongresa Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Uz ministra Cappellija na prvom panelu na temu aktualnog stanja sezone sudjelovali su predsjednik Uprave Istraturista Ronald Korotaj, predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović te ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, a raspravu je moderirala Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Riviere d.d.. Na panelu se razgovaralo o trendovima te budućem razvoju i izazovima s kojima se turistički sustav u Hrvatskoj susreće. Pri tome je ministar turizma Gari Cappelli istaknuo kako je segment hotelijerstva veliki pokretač u turizmu, koliko je važna suradnja javnog i privatnog sektora te koliko doprinosi odličnim turističkim rezultatima koji se ostvaruju u ovoj godini.

U razgovoru među sudionicima panela napomenuta je važnost fokusiranja na kvalitetu kao preduvjeta za ostvarivanje većih prihoda te daljnjih ulaganja koje su nužne za održivi rast hrvatskog turizma. Istaknuto je također kako je jedan od uvjeta za intenziviranje investicija rješavanje Zakona o turističkom zemljištu te Zakona o pomorskom dobru. Kao jedna od tema na kojoj se također raspravljalo na panelu je i izazov kvalificirane radne snage na mjestima gdje se turizam odvija pri čemu je istaknuto kako su određeni projekti pokrenuti već ove godine i kako će fokus u narednim godinama biti bolje povezivanje poslodavaca s HZZ-om te omogućavanje prekvalifikacija. Ministar Cappelli je objašnjavajući važnost investicija istaknuo: „U Hrvatskoj bi se prema našim podacima sljedeće godine u turistički sektor trebalo uložiti oko 800 milijuna eura, odnosno otvoriti više od 40 novih hotela. Kao ministarstvo, stavit ćemo snažniji naglasak na neka od ključnih pitanja i za investicije kao i za produljenje sezone, kao što je to aktivacija zdravstvenog i kontinentalnog turizma“.

Osim toga ministar Cappelli je naglasio kako je već pokrenuto rješavanje pitanje turističkog zemljišta i aktiviranje vojne imovine. „Izmijenit ćemo i Zakon o boravišnoj pristojbi kako bi se dio namjenskih sredstava koristio efikasnije, a i razgovaramo s HBOR-om o mogućnostima kreditiranja turističkog sektora, koji će omogućiti kvalitetniju turističku ponudu. Kroz provođenja mjera unaprjeđenja kvalitete lakše ćemo se probijati na tržištu i postati još prepoznatljiviji“, nadodao je ministar Cappelli. Kao zaključak panela navelo se kako se turizam mijenja svaki dan te kako bi se održala i povećala konkurentnost potrebno je planirati dugoročno.

Na okruglom stolu naziva „Ljudski kapital u hotelijerstvu Hrvatske“, uz ministra Cappellija sudjelovali su v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Mario Bebić, predsjednica Europske udruge hotelijera i restoratera HOTREC Susanne Kraus-Winkler, slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te ministrica okoliša i turizma u BiH Edita Đapo, a raspravu je moderirao Kristian Šustar, HUP Zagreb. Na okruglom stolu raspravljalo se o izazovima vezanim uz radnu snagu u turizmu u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju.

Na samom početku razgovora ministar Cappelli je naglasio kako je sezonalnost jedan od ključnih problema u kontekstu radne snage u hrvatskom turizmu te kako se moraju naći dugoročna rješenja. Ministar Počivalšek kazao je kako je radna snaga u turizmu u Sloveniji također problem, iako većinu prihoda koju Slovenija ostvaruje kroz turizam, ostvaruje kroz cjelogodišnje ponude, odnosno problem nije sezonalnost već manja potražnja za poslovima u turizmu te odljev radne snage.

„Radimo na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje. Također, fokusirat ćemo se na marketinški pristup i akcije promoviranja zanimanja u turizmu“ , kazao je ministar Cappelli.




Podsjećamo, ove godine kongres Udruge poslodavaca u hotelijestvu Hrvatske se održava po 19. put, a traje tijekom 24. i 25. studenoga.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.