Dino Stanin/PIXSELL

Cappelli: ‘Potvrđuju se predviđanja dvoznamenkastog rasta turizma’

Autor: Hina

Na upit novinara da komentira analize u Sloveniji koje pokazuju da Slovenci sve više vole ljetovati u Hrvatskoj, Cappelli je kazao da je rast broj slovenskih gostiju na godišnjoj razini pet posto

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je u Crikvenici, tijekom obilaska nedavno uređenog hotela Esplanade, kazao da turistički rezultati pokazuju da se ostvaruju njegove procjene iz veljače i ožujka, temeljene na analizama i izvješćima touroperatora i avioprijevoznika, o dvoznamenkastom rastu turističkog prometa.

Izrazio je zadovoljstvo rastom turističkog prometa u hotelima, istaknuvši da hoteli rade dulje u godini nego obiteljski smještaj, dijelom zahvaljujući svojim dodatnim sadržajima, i tako doprinose nastojanima ka ostvarenju cjelogodišnjeg turizma.

Istaknuo je da se u gradnju i uređenje više od 40 hotela uložilo 800 milijuna eura, i to uglavnom u one s četiri ili pet zvjezdica. Pokazalo se prošle godine da su ti hoteli najviše kategorije u prosjeku popunjeni tri ili četiri tjedna više nego oni s manje zvjezdica, a turisti tu ostaju u predsezoni i posezoni, rekao je ministar.

Cappelli je naglasio da je izuzetno važno da se destinacijom upravlja na lokalnoj razini te da se to temelji na lokalnim strategijama razvoja turizma. Pozvao je gradove koji još nisu izradili strategije da to učine, istaknuvši da su oni, koji su se tim pitanjima bavili prije 10 ili 15 godina, danas dočekali pripremljeni veliki rast broja turista. „Ima gradova za koje se nikad ne čuje da imaju ljetne gužve ili nedovoljan broj parkirnih mjesta ljeti. S druge strane ima onih koji su sad nezadovoljni jer im turistički kapaciteti nisu usklađeni s uređenošću infrastrukture“, kazao je Cappelli.

Smanjenje gužvi u cestovnom prometu uz usporedno dodatno povećanje prometa u zračnim lukama očekuje se za dvije do tri godine zahvaljujući akcijama udruženog oglašavanja i aktivnostima Hrvatske turističke zajednice usmjerenim ka povećanju broja avionskih gostiju, rekao je.

Na upit novinara da komentira analize u Sloveniji koje pokazuju da Slovenci sve više vole ljetovati u Hrvatskoj, Cappelli je kazao da je rast broj slovenskih gostiju na godišnjoj razini pet posto. Smatramo ih bitnim gostima, oni su nam najbliže i razumiju tržište, koriste sve vrste kapaciteta, dolaze više puta godišnje, kazao je.

Ministar Cappelli nazočio je nakon obilaska hotela Esplanade na svečanoj sjednici Gradskog viejća u povodu Dana grada, zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i drugim uzvanicima.




Tom prigodom je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina naglasio da je tijekom protekle godine ulagano ravnomjerno u sve dijelove područja Grada Crikvenice. U uređenje središta Selca uloženo 27 milijuna kuna, u kanalizacijsku mrežu u Jadranovu 7,6 milijuna kuna, u rekonstrukciju važnih prometnica u Dramlju 3,5 milijuna kuna, isto toliko i u uređenje Preradovićeve ulice u središtu Crikvenice, naveo je.

Ministar Oleg Butković je istaknuo da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 2,6 milijuna kuna pomoglo u rekonstrukciji luke Podvorska u Crikvenici. Najavio je izgradnju zapadnog lukobrana u crikveničkoj središnjoj luci, te raspisivanje natejčaja za gradnje marine u Crikvenici kapaciteta 200 vezova.

Okupljene su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Veselko Mutavgjić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.




Na svečanoj sjednici dodijeljene su godišnje Nagrade Grada Crikvenice Mubeširi Širi Tomić, za volonterski i humanitarni rad te pomoć djeci i osobama s posebnim potrebama, aktivnoj članici niza udruga i fotografkinji Elmi Dujić, te udruzi umirovljenika Sunce iz Crikvenice za promicanje sporta među starijom populacijom. Nagradu za životno djelo dobio je Stjepan Lončarić Pišta za djelovanje u sportu i novinarstvu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.