Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čačić: ‘Struja će sasvim sigurno poskupjeti od početka sljedeće godine’

Autor: dnevno.hr

"Način na koji će to građani plaćati bit će nepoznat", kazao je čačić.

Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić na N1 televiziji u ponedjlejak je komentirao najave o poskupljenju struje.

“Struja će sasvim sigurno poskupjeti od početka sljedeće godine, u kojim iznosima, vidjet ćemo. Način na koji će to građani plaćati bit će nepoznat. Moguće je da ne bude preko računa za struju, nego kroz povećani porez u drugim formama, tako da HEP ima manju dobit, da se smanji PDV. Postoje različiti načini da se prikrije da ćemo plaćati povećane račune. A računi će biti povećani iz potpuno neutemeljenih razloga”, kazao je Čačić.

U nastavku je komentirao što ministar Dobrović može napraviti u vezi s poskupljenjem.

“Novi ministar može napraviti to da sve postojeće ugovore stavi pod vrlo rigoroznu kontrolu, da ročnost ulaska novih postrojenja, nove proizvodnje, bude postepena i da ne opterećuje jednim udarom. Ročnost plaćanja subvencije koje građani imaju nad obnovljivim izborima je 14 godina. Ono što je jedino realno, što se može učiniti ovog trenutka jest da stižemo bojeve, da imamo obvezu poštivanja ugovora prema Europskoj uniji i koristiti zelenu energiju. Koristili smo je, ali već 2013 je bilo jasno da je to nepotrebno, a 2015, je službeno objavljeno da nemamo potrebe tako agresivno ići u zelene energije i tako skupo. Međutim, brojevi će se ponavljati i mi ćemo sve više i više ići u korištenje zelene energije. Naš je cilj da te nove energije budu bolje. Samo ću još napomenuti jednu stvar, Hrvatska ima samo dva posto zelene energije, a Njemačka pedeset posto”, kazao je Čačić.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.