Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čačić: ‘Poskupljenje struje potpuno je nepotreban udar na standard građana’

Autor: M.M.

"Rješenja su u poništenju protuustavnog gore navedenog zakona i promptne reakcije inspektorata Ministarstva gospodarstva donošenjem rješenja o zabrani bilo kakvih priključenja novih proizvodnih kapaciteta vjetroelektrana na prijenosni sustav u slučaju nezadovoljavanja tehničkih kriterija", rekao je čačić.

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačićna konferenciji za medije upozorio je da su najavljena poskupljenja struje nepotrebna.

Poskupljenja, tvrdi, variraju od 12 do 19 posto, što upućuje na to da ne postoji sigurnost kad je riječ o tržišnim kretanjima, a država, zaključuje, ne zna što će se događati. “Sve to je ozbiljan udar, i što je najtragičnije – potpuno nepotreban udar na standard građana i nije primjereno”, poručio je Čačić.

“Sve to je ozbiljan udar, i što je najtragičnije potpuno nepotreban udar na standard građana. Kad nema drugih rješenja moraju se povući radikalni potezi, ali kad ima drugih rješenja ovo nije primjereno i pokazuje da je država zakazala. A drugih rješenja ima”, rekao je Čačić.

Zbog podilaženja određenim lobijima, tvrdi šef Reformista, bez ikakve obveze Hrvatske u odnosu na Europsku uniju ili bilo koga, na kraju građani plaćaju 12% skuplju struju bez obzira hoće li se to vidjeti direktno u računu ili će HEP unutar sebe pokriti taj trošak i time 100% državni HEP financira privatne kompanije. Građani to sve plaćaju, jer HEP im za taj iznos manji prostor za investicije ili za transfer dobiti u proračun ili za smanjenje cijene struje.

“Rješenja su u poništenju protuustavnog gore navedenog zakona i promptne reakcije inspektorata Ministarstva gospodarstva donošenjem rješenja o zabrani bilo kakvih priključenja novih proizvodnih kapaciteta vjetroelektrana na prijenosni sustav u slučaju nezadovoljavanja tehničkih kriterija, jer predviđene gradnje ni danas ne udovoljavaju kriterijima stabilnosti prijenosnog sustava, pa su oni zato i ukinuti. Posebno naglašavamo da ni prošla ni sadašnja vlada nisu stavile na raspravu, pa time ni prihvatile Zakon o građanskoj energiji koji desetinama tisuća hrvatskih obitelji omogućava bitno niže troškove električne energije primjenom kućnih solarnih sustava bez dodatnih troškova po državu. Zakon su Reformisti predložili i uputili u saborsku proceduru 2015. i ponovno 2016., a temeljen je na najboljoj europskoj praksi i preporukama Europskog gospodarsko-socijalnog vijeća iz 2015. godine”, rekao je Čačić.

Čačić je žestoko je napao Milanovićevu Vladu, posebno bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, ali i sadašnju, tehničku – Oreškovićevu Vladu. Tvrdi kako su svi teško griješili po pitanju energetske politike i nudi vlastiti zakonski prijedlog kao rješenje.




Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.