pixabay

Bolan razlaz s EU: Britanska funta ne prestaje slabiti!

Autor: Josip Kokanović, mag. oec.

Nesigurnost po pitanju datuma i uvjeta napuštanju EU prije ili kasnije će nestati, a osjetno slabija valuta već sada pozitivno utječe na povećanje proizvodnje i izvoza britanskih kompanija.

Odmah na otvaranju azijskih financijskih tržišta u noći s nedjelje na ponedjeljak, britanska funta je oslabila više od 1% u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije svjetske valute. U trenutku pisanja analize tečaj funte u odnosu na američki dolar na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.2068, što je 19% ispod razine na kojoj je bio dan prije referenduma o Brexitu, a čak 30% ispod razine na kojoj je bio prije dvije i pol godine.

Razlog dodatnog pada bila je vijest o navodnoj izjavi jednog od suradnika britanske premijerke Therese May o tome kako je spremna podržati “Hard Brexit”, tj. vraćanje potpune kontrole nad svim granicama, pa čak i ako to bude značilo gubitak pristupa jedinstvenom tržištu.

U ponedjeljak rano ujutro službena glasnogovornica premijerke izjavila je da su to samo špekulacije, a pravi stav o tom pitanju premijerka će predstaviti u govoru koji će održati u utorak.

Veće pomake tečaja britanske valute tijekom tjedna moglo bi uzrokovati još nekoliko događaja. Prvi od njih je govor guvernera britanske centralne banke, koji će se održati u ponedjeljak navečer, a u kojem će možda prokomentirati događaje i izazvati rekcije investitora na financijskim tržištima. Idućih dana će biti objavljeni statistički podaci o stopi inflacije i nezaposlenosti u Britaniji, što također može uzrokovati promjene tečaja funte.

Hoće li funta nastaviti slabiti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno za očekivati da sa sadašnje razine britanska valuta može značajnije oslabiti. Za vrijeme financijske krize (kad je prijetio raspad eurozone) euro je u odnosu na dolar oslabio samo 20%, a radilo se o mnogo ozbiljnijim problemima nego što je Brexit. Funta je zadnjih godina u odnosu na većinu ostalih valuta oslabila 20-30% te je sad vjerojatno i poprilično bolan razlaz s EU ukalkuliran u tečaj.

Nesigurnost po pitanju datuma i uvjeta napuštanju EU prije ili kasnije će nestati, a osjetno slabija valuta već sada pozitivno utječe na povećanje proizvodnje i izvoza britanskih kompanija.




Sa svakim dodatnim padom tečaja bit će sve manje investitora i špekulanata koji će svojom prodajom dodatno rušiti tačaj funte, a sve više onih koji će zaključiti da je jeftina te je početi kupovati i na taj način joj dizati vrijednost. Na kraju godine tečaj britanske valute vjerojatno će biti značajno iznad sadašnje razine. Ne treba isključiti mogućnost porasta od 10-15%.

Za Admiral Markets:




Autor:Josip Kokanović, mag. oec.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.