BLOOMBERG: ‘Agrokor je ‘nova igra u gradu’ za ruske ulagače’

Autor: dnevno.hr/HRT

Agrokorove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća 2019. potonule su na niskih 27,2 centa za euro 10. travnja, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa

U Rusiji lokalni investitori i imućni građani očekuju da će na ‘posrnulim’ obveznicama Agrokora moći ostvariti veće povrate na uloženo, čime globalnu potragu za većim prinosima dovode do ekstrema, analizira Bloomberg.

U uvjetima kada se njima trguje po cijeni od približno trećine njihove nominalne vrijednosti, obveznice Agrokora iskazane u eurima zanimljiv su ‘prijedlog’ špekulantima, rekao je Maksim Kuvšinov, čelnik odjela dužničkih instrumenata u ruskoj banci Derzhava Bank.

Evgenij Pundrovski iz UFG Wealth Managementa kladi se, pak, da će im se cijena za neko vrijeme udvostručiti. Hrvatski konglomerat hrva se s golemim teretom dugova koji su ga doveli na rub stečaja i pritisnuli cijenu njegovih obveznica na rekordno niske razine. S obzirom na to da je među njegovim najvećim kreditorima vodeća ruska banka, Agrokor je dugo na radaru lokalnih investitora koji traže korporativne obveznice s većim prinosima.

Agrokor je ‘nova igra u gradu’ za ruske ulagače, kazao je Aleksej Gren, analitičar u tvrkti Exotix u Londonu, koji je nedavno promijenio preporuke za Agrokor s ‘kupuj’ na ‘prodaj’. U Rusiji nema, kaže, sličnih špekulativnih prilika i sve je relativno skupo.

Ruske korporativne obveznice nominirane u ‘čvrstim’ valutama nose prosječan prinos od 3,73 posto, što je unutar 16 baznih poena u odnosu na rekordno niske razine zabilježene 27. veljače, pokazuju indeksi Bank of America Merrill Lyncha. Sankcije SAD-a i Europske unije onemogućile su nekima od najvećih kompanija još od 2014. da izdaju nove obveznice, stoga su ruski investitori u potrazi za ulagačkim prilikama.

Kuvšinov iz Derzhava Banke kladi se da ulagači neće trebati prihvatiti smanjivanje vrijednosti duga Agrokora po obveznicama (haircut) veće od 30 posto u sklopu restrukturiranja. On je kupio milijun eura Agrokorovih obveznica koje dospijevaju 2020. godine za manje od 40 centa za euro. U super optimističnom scenariju mogu zamisliti postizanje cijene (pri prodaji) od 80 posto nominalne vrijednosti, ako restrukturiranje ne bude surovo, kazao je.

Agrokorove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća 2019. potonule su na niskih 27,2 centa za euro 10. travnja, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa.




Nakon kupnje hrvatskih državnih obveznica koje su padale zbog nagomilanih Agrokorovih problema s dugovima, Pundrovski iz UFG Wealth Managementa kupio je Agrokorove obveznice zbog glasina da ruski zajmodavci neće inzistirati na stečaju kompanije i da će restrukturirati dug. “To je špekulativna zamisao na vrlo kratki rok. Čekamo da obveznice narastu na 60 posto (nominalne vrijednosti) i izvući ćemo profit”, rekao je.

Izvor: HRT




Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.