Marko Mrkonjic/PIXSELL

BANDIĆ OTPISUJE DUGOVE: Ovo su kriteriji koje morate zadovoljiti

Autor: M.B.

Namjera ove inicijative jest olakšati poslovanje poduzetnika i obrtnika te život građana Grada Zagreba koji imaju opravdane probleme u podmirivanju svojih obveza prema Proračunu Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je građanima glavnog grada Poziv za podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te otpis ili djelomičan otpis potraživanja.

Namjera ove inicijative jest olakšati poslovanje poduzetnika i obrtnika te život građana Grada Zagreba koji imaju opravdane probleme u podmirivanju svojih obveza prema Proračunu Grada Zagreba.

Zahtjev za odgodu plaćanja može podnijeti pravna osoba, fizička osoba – građanin, fizička osoba – obrtnik i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost.
Fizička osoba koja podnosi ovaj zahtjev mora udovoljavati socijalnom kriteriju, odnosno ostvarivati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu odnosno pravo na pomoć za uzdržavanje iz sustava socijalne skrbi ili imovinskom kriteriju.
Imovinski kriterij podrazumijeva da stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva kumulativno ispuni sljedeće uvjete: da imovina u novčanom obliku (gotovina u domaćoj i stranoj valuti, vrijednosni papiri, udjeli u kapitalu i ostala imovina u inozemstvu) ne prelazi iznos od šest proračunskih osnovica na dan podnošenja zahtjeva po članu kućanstva te da ukupan dohodak i primici mjesečno ne prelaze iznos jedne proračunske osnovice po članu kućanstva na dan podnošenja zahtjeva.

Što se tiče pravnih osoba, podnositelj ovog zahtjeva mora kumulativno udovoljavati sljedećim uvjetima: da nema dospjelog duga u evidencijama koje vodi Porezna uprava (po osnovi poreznih obveza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje), da nije isplaćena dividenda, udjel u dobiti ili predujam dobiti u prethodnoj i tekućoj godini uz istodobno postojanje poreznog duga, da plaćanje duga odjednom za podnositelja zahtjeva predstavlja neprimjereno opterećenje ili bi mu nanijelo veću gospodarsku štetu i da se poslovni i financijski plan procjeni kao tržišno održiv.
Ukoliko je fizičkoj i pravnoj osobi odobrena odgoda plaćanja ili obročna otplata duga, sljedeći zahtjev za odgodu plaćanja ili obročnu otplatu duga ne može podnijeti prije proteka roka od pet godina od donošenja rješenja o odobrenju odgode ili obročne otplate duga za prvobitni dug.
Zahtjevi iz ovog poziva mogu se podnijeti po osnovu dugovanja odnosno potraživanja koja bi bila prihod Proračuna Grada Zagreba odnosno:

– zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina na temelju ugovora o zakupu,
– najamnine stanova,
– naknade za koncesije,
– gradske novčane kazne,
– potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti,
– druga potraživanja odnosno dugovi čija odgoda, obročna otplata i otpis nisu utvrđeni Općim poreznim zakonom.

Detaljnije zahtjeve, kao i tekst poziva te obrasce za zahtjev možete pronaći OVDJE.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.