Foto: flickr

APPLE: Predsjednik uprave tvrdi kako je tržište pretjerano reagiralo na loše poslovne rezultate

Autor: V. P.

Dionice Apple-a u posljednja tri mjeseca izgubile su 2,5 % vrijednosti, i još 27 % tijekom godine dana.

Dionice korporacije Apple zabilježile su u ponedjeljak najduži gubitnički niz još od 1998. godine, ali prvi čovjek kompanije Tim Cook izgleda sretnije nego ikada. Vjeruje kako su burze pretjerano reagirale na izvješće o poslovanju Apple-a od prošlog tjedna, te da Kina samo prolazi kroz manje probleme.

Tim Cook pojavio se jučer u poznatoj TV emisiji ”Mad Money” Jima Cramera na CNBC-u. Neki komentatori pojavu inače medijski suzdržanog predsjednika uprave na CNBC-u smatraju očajničkim potezom, dok drugi smatraju kako mu to nije niti trebalo, jer nije rekao ništa o čemu nije još prošli tjedan govorio na konferencijskom pozivu povodom izvješća o poslovanju kompanije.

Cook se posljednji puta u emisiji ”Mad Money” pojavio prije 13 mjeseci, a šest mjeseci nakon toga dao je pomalo neuobičajene informacije Jimu Crameru e-mailom o poslovanju kompanije, i to usred kvartala, napomenuvši mu kako Apple sasvim dobro posluje u Kini unatoč tamošnjim velikim makroekonomskim problemima.

Ovoga puta bio je puno kritičniji prema Kini, ali još uvijek optimističan. Izrazio je razočaranje zbog iPhone-a 6S, rekavši da ”ljudi sporije naručuju poboljšane verzije negoli su to činili prošle godine” dodavši kako je očito da kinesko gospodarstvo nije toliko snažno kao prije godinu dana.

Ipak, Cook je još jednom otklonio uticaj makroekonomskih problema na Apple, rekavši da ”tržište ne mora snažno rasti da bi Apple rastao.” Također je rekao da je pogriješio što je bio toliko negativan prema Kini zbog slabe zarade kompanije koju vodi, imajući u vidu veliku srednju klasu ljudi, koja u Kini i dalje raste.

Cramer je zaključio intervju rekavši gledateljima da bi trebali posjedovati dionice Apple-a kao dugoročnu investiciju, a ne ih prodavati. Dionice Apple-a u posljednja tri mjeseca izgubile su 2,5% vrijednosti, i još 27% tijekom godine dana, što znači da su se pokazale znatno lošijima od prosjeka kompanija izlistanih na američkim burzama, jer je indeks Dow Jones Industrial Average porastao za 8,4% u posljednja tri mjeseca, a pad mu je tek 2% u odnosu na godinu dana ranije.

Apple chart




Izvor: MarketWatch

Autor:V. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.