Sakrij oglas
 Velièina slova Ministar nakon sastanka Vijeća ministara financija EU:

Linić: 'Ograničenja bankarskih bonusa mogu biti i veća'

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: srijeda, 06. ožujka 2013. u 12:13
Pametne odluke i riješenja ministra finacija. - Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu - rekao je Slavko Linić.

Vijeća ministara financija Europske unije podržalo je ograničavanje bankarskih bonusa na maksimalan iznos jedne ili, u iznimnim slučajevima, dvije godišnje plaće, izvještava Večernji list.

Ministar finacija Slavko Linić imao je status promatrača i na sastanku je predstavljao Hrvatsku.

– Ograničenja bankarskih bonusa mogu biti i veća. EU ovdje govori o minimalnim ograničenjima. Kroz Zakon o kreditnim institucijama, u Hrvatskoj ćemo imati zaista velika ograničenja bonusa – rekao je Linić.

Istaknimo kako su nedavno iz Ministarstva financija u medije dospijele informacije kako bonusi bankarima neće smjeti prelaziti jednu četvrtinu ukupnog primitka.

– To je proces koji je tek krenuo i o kojem ćemo još raspravljati. Kao i EU, mi također smatramo da bonus ne bi trebao biti veći od jedne plaće, ali tek će rasprava u saborskoj proceduri pokazati što će biti – otkrio je ministar.

Linić je u Bruxellesu izjavio i kako 'minus na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke, nego ga treba regulirati kreditnim aranžmanom između banke i potrošača'.

Za Jutarnji list potvrdio je kako se razmatra i mogućnost ograničavanja visine kamata na stambene kredite.

- Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu - rekao je Slavko Linić.


Vezane vijesti
  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: Pixsell
  • Datum: srijeda, 06. ožujka 2013. u 12:13
 

      
Zadnje vijesti
Novac HODAK: 'HEP je primjer da je Hrvatska pravno retardirana zemlja!'

Hodak za to krivi odvjetnike koji nisu dovoljno inzistirali na sudovima kao što je to praksa u zemljama zapadnog svijeta. Ako mislite da će to uskoro postati dio sudske prakse, ne nadajte se. Bolje pr

Novac Članovi Udruge Franak zapalili svijeće 'žrtvama švicarca' ispred OTP banke

Članovi i simpatizeri Udruge Franak zapalili su u subotu svijeće ispred poslovnice OTP banke u Aveniji Dubrovnik kao znak odavanja počasti svim "žrtvama" kredita u švicarskim francima, a cilj akcije j

Novac Sve gore od goreg: Evo kako izgleda kronologija hrvatske recesije od 2009. do 2014.

Kronologija hrvatske recesije pokazuje na što su u proteklih šest godina upozoravali ekonomski stručnjaci, međunarodne institucije i rejting agencije, što su predlagali poslodavci i sindikati, a kako

Novac EUROPA ZAPRIJETILA MILANOVIĆU: Bit će po našem, milom ili silom!

Popis budućih mjera smanjenja potrošnje jednostavno mora zadovoljiti europske standarde jer smo se doveli u situaciju da mi trebamo EU, a EU ne treba nas i europski čelnici neće prihvaćati izlike. Što

Izdvojeno
Najčitanije