Pexels

Znate li zašto slova na tipkovnici nisu poredana abecednim redom?

Autor: Dnevno.hr

Raspored slova modernih tipkovnica preuzet je s rasporeda slova na starim pisaćim mašinama

Tipkovnica koja se nalazi pred vama počinje slovima QWERTY. Jeste li se ikada zapitali zašto su slova poredana baš tim rasporedom, a ne abecednim redom?

Raspored slova modernih tipkovnica preuzet je s rasporeda slova na starim pisaćim mašinama. Prve pisaće mašine osmišljene su 1860-ih. Na prvim primjercima pisaćih mašina raspored tipki bio je nalik tipkama klavira, a slova su bila poredana abecednim redom.

Zanimljivo, tipkanje je na takvim tipkovnicama bilo brže. Slova koja se najčešće koriste bila su jako blizu jedno drugome tako da je pisanje bilo olakšano a u tipkanju se koristilo manje prstiju. Problem je bio u tome što su daktilografi na takvim tipkovnicama pisali toliko brzo da su se često korištene tipke često zaglavljivale i kvarile.

Prvu tipkovnicu koja počinje slovima QWERTY napravio je sredinom 1870-ih jedan od izumitelja pisaćih mašina Christopher Latham Sholes. Navodno je novi raspored slova služio tome da se česta slova razdvoje kako bi se spriječili mehanički kvarovi. U novom rasporedu slova korisnici bi u pisanju koristili više prstiju, a najčešća slova su zahtijevala korištenje trećeg prsta ruke.

U raspored je ubacio i osobnu foricu. Na engleskim tipkovnicama (Z i Y drugačije nego na hrvatskim) u prvom redu nalaze se sva slova potrebna za pisanje riječi TYPEWRITER.

Postoji i još jedna teorija o ovom rasporedu tipkovnice. Naime, dvojica japanskih istraživača tvrde kako je raspored tipkovnice takav zbog Morseovog koda. Po njima su ranim tipkovnicama služili telegramisti kojima je abecedni raspored bio zbunjujuć pri dešifriranju Morseovog koda.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.