Pixabay

Zbog ovog više NIKAD nećete koristiti sredstva za čišćenje: Sablasni podaci

Autor: I.M.

Kemijske preparate valja zaobići

Istraživanje u kojem je sudjelovalo preko 6000 ljudi, a koje je trajalo više od 20 godina pokazalo je značajne zdravstvene tegobe, ponajviše kod žena nakon dugotrajnog korištenja sredstava za čišćenje. Znanstvenici koji su proveli studiju ukazuju na to da sredstva za čišćenje treba izbjegavati te da ih je bolje zamijeniti tkaninama i običnom vodom.

“Kratkoročno ovi proizvodi imaju utjecaj na nastanak astme, ali ne znamo kakav dugoročan utjecaj imaju”, tvrdi profesorica sa sveučilišta Begeb Cecille Swans.

Jednako tako, strahuje se kako tolika razina kemikalija može uništiti dišne puteve osobito ako se koristi svakodnevno, a jednako tako utječe i na funkcije pluća. Inače, radi se o studiji objavljenoj u magazinu  ”Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”.

Znanstvenici su kroz nju utvrdili da osobe koje su redovito rabile kemijska sredstva za čišćenje u pluća unose manju količinu zraka, a kemikalije iz sredstava za čišćenje iritiraju osjetljivu sluz i kožu koja oblaže pluća. Poruka studije je da dugo korištenje ovih proizvoda šteti plućima.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.