screenshot/YouTube

(VIDEO) VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađeno astečko ritualno igralište usred Mexico Cityja

Autor: Hina/dnevno.hr

"Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u kronikama", rekao je Diego Prieto

Ostaci velikog astečkog hrama i ceremonijalnog igrališta otkrivena su u središtu Mexico Cityja, bacajući novo svjetlo na sveta mjesta metropole koju su španjolski osvajači pregazili prije petsto godina, objavili su u četvrtak arheolozi.

Nalazište je otkriveno u sporednoj ulici iza rimokatoličke katedrale iz kolonijalnog doba, blizu trga Zocalo, na mjestu nekadašnjeg supermarketa srušenog 2014.

Podzemna iskapanja pokazala su temelje velikog kružnog hrama posvećenog astečkom bogu vjetra Ehecatlu i manji dio ritualnog igrališta, potvrdivši zapise prvih španjolskih kolonizatora koji su posjetili astečku prijestolnicu Tenochtitlan.

“Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u kronikama”, rekao je Diego Prieto, čelnik meksičkog antropološkog i povijesnog instituta.

Arheolozi su također otkrili ostatke kralježaka 32 muškarca. “Radilo se o žrtvovanju povezanim s ranom nogometnom igrom”, dodao je arheolog Raul Barrera.

“Kralješci ili vratovi zasigurno potječu od žrtava koji su žrtvovane i dekapitirane”, pojasnio je.




Ostaci bijelih štukatura također su vidljivi na hramu podignutom za vladavine astečkog cara Ahuizotla (1486.-1502.), prethodnika Montezume kojeg je svrgnuo konkvistador Hernan Cortes tijekom španjolskog osvajanja Meksika.

Mexico City podignut je na ostacima astečke prijestolnice, pa su moguća nova otkrića, kažu arheolozi.




Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.