screenshot/YouTube

(VIDEO) Pogledajte kako će crkveno remek-djelo Sagrada Familia izgledati 2026.!

Autor: T. P.

Pogledajte zanimljivu vizualizaciju još uvijek nedovršene bazilike u Barceloni koja bi svoj konačan oblik trebala poprimiti do 2026. godine

Vjerojatno najveličanstvenije djelo arhitekta Antonia Gaudíja crkva je Sagrada Familia u Barceloni. Sagrada Familia zapravo znači Sveta obitelj (kojoj je posvećena ta crkva, a dodijeljen joj je i status bazilike). Izgradnja je počela 1882. godine, a  Gaudi ju je namjeravao graditi gotičkim i art nouveau stilomDo Gaudíjeve smrti 1926. nije dovršena ni jedna četvrtina te goleme građevine, a radovi traju i danas. Postoji namjera da Sagrada Familia bude dovršena do 2026. godine, odnosno do 100. godišnjice arhitektove smrti.

Sagrada Familia izrazito je velikih dimenzija. Gaudí je zamislio da ima čak 18 tornjeva sljedeće simbolike:

– 12 tornjeva za 12 apostola
– 4 tornja za 4 evanđelista
– 1 toranj za Blaženu Djevicu Mariju
– 1 toranj za Isusa Krista.

Dakako, Kristov toranj trebao bi biti najviši, visine čak 170 metara. Tu je visinu Gaudí navodno odabrao tako da bude koji metar niža od poznatog barcelonskog brda Montjuïc jer navodno nije želio nadvisiti Božju kreaciju. Kad Kristov toranj bude dovršen, Sagrada Familia postat će najviša kršćanska crkva na svijetu.

Sagrada Familia danas je dio UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine, a godišnje privuče oko tri milijuna posjetitelja. Novac od turističkih posjeta ulaže se u izgradnju, a ostatak je prepušten donatorima. Pogledajte 3D projekciju kako bi katedrala trebala izgledati po završetku, 2026. godine:

Zanimljivost iz života arhitekta Gaudija




Gaudí je rođen i umro u Kataloniji. Bio je velik katolik pa danas postoje i težnje da ga se proglasi katoličkim blaženikom. Vrlo je rano postao vegetarijanac i često je postio, a potkraj života bio je posebno zaokupljen vjerom i težio je skromnosti i asketizmu. Počeo se odijevati toliko skromno da je izgledao kao prosjak. Jednog je dana 1926. godine krenuo u crkvu na redovitu ispovijed i molitvu kada ga je putem udario tramvaj. Izgubio je svijest, a prolaznici su zbog njegove odjeće i nedostatka dokumenata mislili da je riječ o prosjaku pa mu isprva navodno nitko nije pomogao. Ipak, naposljetku ga je policajac odveo u bolnicu gdje mu je pružena samo najosnovnija pomoć. Tak su ga kasnije prepoznali, no stanje mu se već pogoršalo. Samo tri dana nakon što ga je udario tramvaj, Gaudi je preminuo. Bile su mu 73 godine.

 




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.