Screenshot

(VIDEO) Ove podatke o Charlesu Mansonu sigurno niste znali

Autor: DM/dnevno.hr/HINA

Susan Atkins, njegova najodanija sljedbenica koja je ubila Sharon Tate, priznala je da je Manson planirao ubiti još neke poznate osobe kako bi skrenuli pozornost javnosti na svoja uvjerenja; a među njima su bili i Tom Jones, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Steve McQueen i Richard Burton

Charlesa Mansona 2. studenog 1934. u Cincinnatiju (Ohio) rodila je 16-godišnja Kathleen Maddox (1918.-1973.). U rodilištu su ga registrirali kao “No name Maddox”, a ime i prezime dobio je tek nekoliko tjedana poslije, i to po očuhu Williamu Eugeneu Mansonu (1909.-1961.).

Čak su ga i u zatvoru smatrali jednim od najopasnijih američkih kriminalaca. Psihopat i brutalni ubojica Charles Manson, koji je preminuo u nedjelju u zatvoru u 83. godini, bio je osuđen za devet ubojstava među kojima je i okrutno ubojstvo glumice Sharon Tate, koje je duboko šokirala Ameriku i svijet.

Manson je krajem ’60-ih godina naredio svojim sljedbenicima da nasumce ubijaju stanovnike bogatih bijelih četvrti Los Angelesa, u nadi da će pokrenuti apokaliptički rasni rat. Njegova sljedba počinila je najmanje devet umorstava. No, najviše će šokirati bezdušno nasilje 9. i 10. kolovoza 1969. kada je ubijeno sedam osoba.

Među žrtvama bila je i Sharon Tate (26), supruga redatelja Romana Polanskog, dva tjedna prije termina za porođaj. Po Mansonovoj naredbi, koji nije bio prisutan zločinu, jedna od njegovih sljedbenica, Susan Atkins, počinila je ubojstvo, a potom je glumičinom krvlju napisala riječ “Pig” (svinja) na ulazna vrata. U kući Sharon Tate ubijene su još četiri osobe koje su se ondje našle kao gosti. Istoga dana u svome su domu brutalno ubijeni vlasnici lanca trgovina Leno i Rosemary LaBianca.

Mansona su na suđenju opisali kao osamljena luđaka s impresivnom sposobnošću uvjeravanja. Na čelu je imao istetoviranu nacističku svastiku. Nikada nije pokazao kajanje, a 1971. osuđen je na smrtnu kaznu uz još četiri svoja sljedbenika. Kazne će se kasnije pretvoriti u doživotni zatvor. Djetinjstvo mu je bilo veoma kaotično. Kao adolescent, smješten je u popravni dom gdje je postao još veći delikvent.

Godine 1955., u svojoj 21. godini, osuđen je na pet godina zatvora zbog krađe automobila. Pokušao se srediti vjenčanjem s Rosalie Willis, ali je zbog krađe ponovno završio u zatvoru. Oslobođen je ranije zbog dobrog vladanja, ali zakratko. Nastavio se baviti kriminalom. “Čitav život proveo sam u zatvoru pa se tu osjećam kao kod kuće. Koliko sam dugo u zatvoru? Trideset četiri godine…”, rekao je u intervjuu 1981.




Godine 1967. čak je tražio da ostane iza rešetaka, no zahtjev mu je odbijen. U tom trenutku, usred razdoblja hippie pokreta, oduševljen Beatlesima osniva svoj kult koji zove “obitelj”, inspiriran pjesmama slavne grupe. Komuna Charlesa Mansona, sastavljena prvenstveno od naivnih i odanih žena, živi na rubu društva. Brojne bebe rađaju se u komuni, a guru ima najmanje jedno dijete s nekom od sljedbenica. Droga je stalno prisutna.

Komuna, prvo nomadska, nastanjuje se na rančevima kalifornijske Doline smrti. Smatrajući se reinkarnacijom Krista, Charles Manson ondje potajice priprema niz ubojstava kako bi izazvao borbu između bijelaca i Afroamerikanaca nazvanu “Helter Skelter”, prema pjesmi Beatlesa. Planirao je bjelačku pobjedu s njime na čelu.

Više od 50 godina poslije, ubojstva “obitelji” Manson nastavljaju uznemirivati duhove i izazivati morbidnu fascinaciju, koja se pothranjuje knjigama, pjesmama, turističkim turama, Internet stranicama i filmovima. Manson je i sam objavio album 1970., koji je reizdan na CD-u 2006.




Evo još nekih podataka koje sigurno niste znali:

1. Scijentologija

Nakon što je završio 150-satni tečaj, za scijentologiju je zaključio da je to “previše luda stvar”.

2. Zabrana naočala

Ženama koje su se s njim preselile u Spahn Ranch, Manson je zabranio knjige, kalendare, satove, ali i naočale, vjerujući da je njihov vid najprirodniji način da promatraju svijet oko sebe.

3. Alibi mu nije prošao

Iako se smatra ubojicom, Charles Manson zapravo nije bio nazočan ni pri jednom od ubojstava za koja je bio osuđen. No, prema kalifornijskim zakonima, urotnici i nalogodavci smatraju se krivim čak i ako nisu prisutni počinjenju zločina.

4. Beatles

Manson je bio veliki obožavatelj Beatlesa, do te mjere da su njegovi sljedbenici (“Obitelj”) vjerovali da će im se popularni glazbenici javiti u trenutku Mansonova uhićenja. No kada do toga nije došlo, Mansnove su žene tražile od novinara da “nazovu Beatlese” tj. da im “daju njihov broj”.

5. Nezadovoljstvo odvjetnikom

Manson je angažirao poznatog odvjetnika Irvinga Kanareka (koji danas ima 97 godina) misleći da će mu to pomoći na suđenju. Na koncu je njime bio toliko nezadovoljan i frustriran da mu je usred sudnice dobacio: “Samo pogoršavaš stvari!”.

6. Pokušaj ubojstva svjedokinje

Mansonove su žene pokušale ubiti ključnu svjedokinju, tako što su je namamili u jedan restoran na Havajima. Kupili su joj hamburger. Dok je gutala posljednji zalogaj, jedna je žena slučajno rekla “Samo zamisli, da u kolaču ima deset sličica LSD-a”. Srećom, svjedok je uspio zamoliti stranca da pozove tužitelja i žena je preživjela. Djevojke koje su mu dale hamburger optužene su za pokušaj ubojstva.

7. Self-help guru

U zatvoru je pročitao knjigu “Kako osvojiti prijatelje i utjecati na ljude” Dalea Carnegieja. Tada je počeo primjenjivati tehnike manipulacije nad drugim zatvorenicima.

8. Ostrašćeni glazbenik

Njegov najveći uspjeh bio je hit “Never Learn to not Love”, koji je objavljen prije ubojstava. Dennis Wilson iz Beach Boysa obradio je tu pjesmu, ali Charles nikada nije dobio nikakvo priznanje za tu pjesmu, zbog čega je bio bijesan.

9. Planirao mnoga ubojstva

Susan Atkins, njegova najodanija sljedbenica koja je ubila Sharon Tate, priznala je da je Manson planirao ubiti još neke poznate osobe kako bi skrenuli pozornost javnosti na svoja uvjerenja. Među njima su bili i Tom Jones, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Steve McQueen i Richard Burton.

10. Pisma obožavatelja

Manson je zaista najpopularniji ubojica na svijetu. Godišnje je primao oko 60.000 pisama!

Autor:DM/dnevno.hr/HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.