Flickr

VELIKI BRAT SVE PRATI: Lice svakog drugog Amerikanca pohranjeno u bazi FBI-ja

Autor: I.G./Bug.hr

Sva lica policiji koriste za pretraživanje i uspoređivanje u istragama raznih kaznenih djela, a za to se koriste naprednim algoritmima za prepoznavanje lica.

Organi reda SAD-a imaju podatke o izgledu lica polovice svojih odraslih građana, te ih mogu vrlo lako pretraživati.

Centar za privatnost i tehnologiju iz Georgetowna objavio je prilično iscrpnu studiju o policijskim tehnologijama za prepoznavanje lica u SAD-u. Štoviše, riječ je o zakonski nereguliranim tehnologijama i bazama podataka u kojima se pohranjuju podaci o licima građana SAD-a, piše Bug.hr.

Čak 117 milijuna Amerikanaca može biti sigurno da se i njihovo lice nalazi u nekoj od takvih baza. To je slučaj ako se radi o punoljetnim osobama koje žive u nekoj od 26 saveznih država gdje FBI ima pristup podacima raznih državnih institucija. FBI najčešće prikuplja podatke iz registra vozačkih dozvola i osobnih iskaznica.

Sva lica policiji koriste za pretraživanje i uspoređivanje u istragama raznih kaznenih djela, a za to se koriste naprednim algoritmima za prepoznavanje lica.

Ipak, nije najveći problem što organi reda imaju pristup milijunima fotografija vezanih uz identitete građana, nego što to čine – gotovo ilegalno. U SAD-u ovaj oblik vođenja baze podataka o stanovnicima nije reguliran i nalazi se u zakonskoj sivoj zoni. Pretraživanje ovih privatnih podataka, kao i njihovo pohranjivanje, odvija se bez striktnih pravila, pa se događa da se baze pretražuju i u slučajevima kada ne postoji istraga – ili pretraživane osobe nisu uključene u kaznena djela, dodaje Bug.hr.

Autor:I.G./Bug.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.