UN ZAVAPIO ZA POVEĆANJEM: Nikada nećete pogoditi nestašica čega će pogoditi svijet

Autor: Hina

Zračni promet godišnje bilježi oko 4,1 milijardu putnika a zrakom se prevozi i trećina ukupnog tereta

Sve snažnija potražnja za zračnim prijevozom širom svijeta zahtijevat će obuku stotina tisuća pilota do 2036. godine, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda za zrakoplovstvo ICAO.

Prognoze pokazuju da će se broj komercijalnih letova i putnika udvostručiti u idućih 15 godina dok se broj pilota i ostalih radnika u zrakoplovstvu zbog prirodnog odljeva smanjuje, istaknuo je u utorak u govoru u Montrealu glavni tajnik Međunarodne orgnaizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) Fang Liu.

Smanjenje radne snage Liu je objasnio “neizbježnom demografijom starenja populacije, pada nataliteta i ostalih demografskih faktora”.

Zrakoplovstvo se pritom u potrazi za radnom snagom suočava i sa sve žešćom konkurencijom drugih sektora.

“Zrakoplovstvo se mora znatno bolje potruditi kako bi privuklo i zadržalo kvalificirane radnike i menadžere koji će mu biti potrebni u predstojećim desetljećima”, poručuju iz ICAO-a.

Najmanje 620 tisuća pilota bit će potrebno do 2036. godine za letove komercijalnih zrakoplova sa 100 ili više sjedala, procjenjuju u agenciji UN-a.

Pritom 80 posto tih ljudi tek treba proći odgovarajuću obuku, naglasili su.




“Isto vrijedi i za buduće kontrolore leta, radnike u službama održavanja i ostale potrebne tehničare”, pripomenuo je Liu, dodajući da će trendovi povezani s prirodnim odljevom radne snage utjecati i na stotine dodatnih kategorija zanimanja izravno i neizravno povezanih sa zrakoplovstvom.

Glavni je motor povećanja zračnog prometa rast turizma i procvat internetske trgovine koja koristi zračni prijevoz za isporuku robe.

Zračni promet godišnje bilježi oko 4,1 milijardu putnika, a zrakom se prevozi i trećina ukupnog tereta.




Osim manjka radne snage, civilno zrakoplovstvo mora se pripremiti i za kontinuirano zagušenje zračnih luka.

“Primjerice, za samo dvije godine čak će 24 međunarodne zračne luke u Africi biti zasićene i neće moći prihvaćati dodatni promet”, upozorio je čelnik ICAO-a.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.