screensgot

SVI BISMO TREBALI BITI ZABRINUTI: Nakon velikih kratera, zemlja u Sibiru je poput trampolina! (VIDEO)

Autor: A.P.

Čudne promjene u sibirskoj tundri su nadasve zabrijanjavajuće.

Jedna stvar je sigurna, tlo u Sibiru se ponaša veoma čudno. Sjećate se ogromnih kratera koji se stvaraju niotkuda? I kako je nedavno jedan od kratera eksplodirao i moglo ga se čuti na udaljenosti od 60 milja?

Sada donosimo još jednu stvar koju možete dodati na popis čudnih stvari.

image

Zemlja u Sibiru na dodir poskakuje poput trampolina. Naime, prema priči objavljenoj u sibirskom Timesu, znanstvenici nisu sasvim sigurni još zbog čega je to tako, piše BussinesInsider.

Međutim, to je vjerojatno iz sličnih razloga zašto su i nastajali ogromni krateri: neuobičajeno toplo vrijeme u arktičkim područjima uzrokuje permafrosta – to jest, mjesto koje treba biti trajno smrznuto počelo se – topiti.

Kada se permafrost topi u meko tlo, tekući metan koji je ispod zarobljen pretvara se  plin. Čini se da je ovdje slučaj; da su metan i ugljični dioksid pušteni iz tla.

Metan i ugljikovog dioksid su i snažni staklenički plinovi, koji tvore vrstu zamke topline u atmosferu.




Dakle, ne samo da je čudno ponašanje sibirske tundre vjerojatno posljedica klimatskih promjena, ovo je vjerojatno tek početak čudnih promjena.

Pogledajte video zemlje pune mjehurića metana koja na dodir poskakuje.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.