‘SVE JE TO BIO POSAO IZNUTRA’! Muškarac na samrti poznatom holivudskom redatelju otkrio tko je ubio Kennedyja!

Autor: I.G.

Kennedyjeva smrt i dalje intrigira javnost, a svako malo izlaze nove teorije o pravom ubojici.

Službena verzija da  je najpopularnijeg američkog predsjednika John F. Kennedyja ubio Lee Harvey Oswald nikad nije u potpunosti prihvaćena. Od ubojstva u Dallasu objavljeno je na desetke teorija zavjere oko ubojstva Kennedyja, a dvije komisije koje su istraživale slučaj su jedna drugoj proturječile je li se ili nije radilo o ubojstvu kao široj uroti.

Ubrzo će svjetlo dan ugledati još jedna knjiga koja iznosi teoriju tko je i zašto ubio miljenika nacije. Objavit će je Matt Zoller Seitz prema priči poznatog  holivudskog redatelja Olivera Stonea koji je 1991. godine režirao film JFK. Stone je snimio film kao svojevrsnu kritiku zaključka Warrenove komisije koja je, po njemu, ukazivala na razne nedosljednosti i nelogičnosti kada je krivicu svalila isključivo na Leea Harveya Oswalda. Prilikom premijere, JFK je pobrao pohvalne kritike te je nominiran za nekoliko nagrada, od kojih je neke i osvojio, ali je izazvao i kontroverze jer su razni analitičari optuživali Stonea za povijesne netočnosti ili izmišljotine, te da je zapao u polje teorija zavjere.

Nakon što je Stone snimio svoj film o ubojstvu američkog predsjednika Kennedyja, koji je bio simpatetičan prema zagovornicima teorija zavjere, Stonea je kontaktirao muškarac, koji je tvrdio da je bio dio predsjednikovog osiguranja, piše Daily mail, a prenosi Dnevnik.hr.

Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja koji se dogodio 1963. godine bio je takozvani “posao iznutra”, prema priznanju na smrtnoj postelji muškarca kodnog imena Ron, koje je on dao Stoneu.

Misteriozna pisma prije susreta

Muškarac se predstavio samo kao Ron, a Stonea je kontaktirao isključivo putem pisama, što je bila uvertira za njihov sastanak u četiri oka dosta kasnije.

Stone je, naravno, uvelike sumnjao u Ronovu priču, jer je dotad broj raznoraznih teorija zavjere oko Kennedyjevog ubojstva bio poveći. No, Stone kasnije i sam priznaje da su njegove sumnje nestale, nakon susreta s misterioznim Ronom.

Kao bivši marinac koji je služio u Vijetnamu, čuvenog je redatelja u Ronovu priču uvjerio “vojni rječnik” koji je ovaj koristio te precizni detalji oko tog događaja, koje je Stone opisao kao “moguće” i “vrlo autentične”, prenosi Daily Mail.

Stone je odlučio tu priču po prvi put podijeliti sa svijetom preko Matta Zollera Seitza, autora knjige o njemu samom.

“Mislim da se odlučio na to zato što mi vjeruje i zato što su, i otac (Ron) i sin, umrli već prije dosta vremena”, rekao je Seitz, odgovarajući na pitanje zašto se Stone odlučio na objavu priče tek sad.

“Nitko drugi nije čuo tu priču. Ja sam prvi”, dodao je Seitz. Sve dosad.

“Ovo dolazi iz moje savjesti”

Seitz kaže da knjiga opisuje Stoneovo prisjećanje dopisivanja, razgovora i susreta s Ronom. U njoj redatelj između ostalog tvrdi da Ron nije imao bilo kakve skrivene motive za priču koju mu je ispričao. “Obratio mi se putem serije čudnih pisama koja bi stizala s poštanske adrese na Bermudama”, piše između ostalog u knjizi.

“Želim da znaš da ovo dolazi iz moje savjesti”, riječi su kojima se Stone prisjeća sastanka s Ronom u hotelu u Rochesteru, u New Yorku i kako to piše u knjizi.

“Scenarij koji je opisao bio je vrlo praktičan. Način je to na koji bi i ja to napravio, da idem napraviti takvo što”, dodaje Stone u Seitzovoj knjizi.

“Ubiješ Predsjednika i tvoja zaštita je njegovo osiguranje, a ako su snajper ili snajperi koji su ubili Predsjednika skriveni među momcima koji štite Predsjednika, momcima koji nemaju pojma o toj uroti… To onda ima velikog smisla”, kaže nadalje Stone.

Knjiga pod naslovom “Iskustvo Olivera Stonea” (The Oliver Stone Experience) bit će objavljena 13. rujna.

Još jedan ‘dokaz’ da Oswald nije ubio Kennedyja

Prije nekoliko mjeseci Flip de Mey  objavio je knjigu, forenzičnu analizu ubojstva – ‘Dosjei Leeeja Harveja Oswalda: Zašto je CIA ubila Kennedyja’ u kojoj otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.

De Mey je uvjeren da Oswald nije bio na šestom katu zgrade s koje je 22. studenog 1963. pucano na Kennedyja. Do ovog je zaključka došao nakon analize tvrdnji tri ključna svjedoka i kazao je da su lagali ili bili nepouzdani.

U iznenađujućem obratu de Mey također tvrdi da je Oswaldova puška bila korištena u atentatu iako on nije pucao iz nje.

Nadalje tvrdi da je Oswald bio samo ‘žrtveno janje’, a atentat je izvršio neidentificirani muškarac prema naredbi CIA-e koja je Kennedyja smatrala izdajnikom SAD-a.

Službena verzija ubojstva

Prema službenoj verziji, Oswald se u vrijeme ubojstva Kennedyja u 12.30 sati nalazio u zgradi Texas School Book Depository, na šestom katu, u kojoj je u to vrijeme bio zaposlen. Da je to točno, Oswald bi, piše de Mey trebao biti pokraj prozora gledajući kolonu u kojoj se vozio Kennedy neko vrijeme prije, kako bi sastavio pušku. No priče svjedoka o tome gdje se točno u zgradi neposredno prije atentata nalazio Oswald su proturječne.

Osim toga, glavni svjedok koji je rekao da je vidio Oswalda na prozorustajao je preko puta zgrade. Međutim, prema fotografijama kasnije objavljenima, na kojima se vidi gdje stoji taj svjedok, de Mey zaključuje kako je nemoguće da je s te udaljenosti raspoznao osobu koja se nalazila na prozoru s kojeg je izvršen kobni događaj. Isprva ga je, naglašava de Mey, svjedok opisao kao mnogo starijeg, a prije fizičkog prepoznavanja vidio je njegovu fotografiju, jer su je emitirale televizijske postaje.

Oswald nije bio dobar strijelac niti je vježbao pucanje, odnosno nekolicinu puta koliko je i bio u streljani, vlasnik streljane kaže da Oswald pucanje nije uzimao ozbiljno. Na suđenju je pojasnio kako je pogađanje mete iz nepodešene puške moguće, kako je također moguće pogoditi metu ukoliko se mnogo ne vježba. Ali kombinacijom nepodešene puške i slabom ili nikakvom vježbom iznimno su male šanse da se meta pogodi i to dva puta, s koliko je metaka bio pogođen Kennedy.

John F. Kennedy ubijen je u Dallasu u studenom 1963. godine, tijekom vožnje u motoriziranoj povorci ulicama tog grada. Lee Harvey Oswald optužen je za njegovo ubojstvo, na način da je na Kennedyja pucao sa šestog kata obližnje zgrade, no ta je službena verzija događaja od samog početka na klimavim nogama.

Kennedy je ubijen s dva hica, a Oswald je ubijen dva dana kasnije. Ubio ga je vlasnik noćnog kluba s vezama u kriminalnom podzemlju. Otad se postavljaju brojna pitanja je li Oswald uopće pucao i ako jest, za koga je radio.

Autor: I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.