screenshot, youtube

SVA REALNOST I BOL TEŠKE BOLESTI: 18-godišnjak snimio najgenijalniji dokumentarac o multiploj sklerozi! (VIDEO)

Autor: A.P.

Švicarski redatelj Jann Kessel krenuo je s 18 godina snimati svoju majku koja boluje od MS-a. Ona je shvatila kako s njezinim tijelom nešto nije u redu kada su joj počeli trnci u rukama, i kada su joj se pridružila intenzivna stanja straha. Nakon zaboravljanja, došla je i paraliza, a s njom i život osuđen na bolnički krevet.

Multipla skleroza je autoimuna kronična upalna bolest kojoj se ne zna točni uzrok, simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe, a ne postoji ni provjeren i siguran lijek. Bolest napada središnji živčani sustav koji prenosi informacije između mozga i drugih organa. Zato oboljelima slabi vid, trnu i slabe ruke i noge… Živčani produžeci su obloženi mijelinskom ovojnicom, a upravo ona kod oboljelih od multiple skleroze nepovratno propada. A jedan je osamnaestogodišnjak snimio film o svojoj majci koja se nalazi u terminalnoj fazi ove bolesti.


Saznajte najčešće simptome i savjete kako usporiti bolest s tisuću lica – multiplu sklerozu!


Film je nazvao Multiple sudbine, a osim svoje majke možete vidjeti i druge pacijente oboljele od ove bolesti. Berliner Zeitung prepričava dio filma, naime ni najbolnije scene nisu sakrivene. Tako se možete vidjeti žena koja u čudnom položaju leži u krevetu zgrčenih ruku i glave dok gledatelju njezina iskrivljena usta otkrivaju mjesta na kojima su nekad bili zubi.


NEKA GLASNO ODJEKNE: Imam multiplu sklerozu, ali ta glupa bolest MENE NEMA!


Švicarski redatelj Jann Kessel krenuo je s 18 godina snimati svoju majku koja boluje od MS-a. Ona je shvatila kako s njezinim tijelom nešto nije u redu kada su joj počeli trnci u rukama, i kada su joj se pridružila intenzivna stanja straha. Nakon zaboravljanja,  došla je i paraliza, a s njom i život osuđen na bolnički krevet.


ŽIVOT S MULTIPLA SKLEROZOM: ‘Bolest s 1000 lica dijagnosticirana mi je s 19 godina…’


Janna je zanimalo kako se drugi pacijenti nose sa svojom dijagnozom. Svima je njima multipla skleroza oduzimala dijelove života: hobije, posao, snove, budućnost, no ovi borci pokazuju i svoj ponos, brige, a često i životnu hrabrost.




Gledanje ovog filma preporučuju stručne organizacije iz Njemačke i Švicarske. ovaj film vide kao prilog javne rasprave multiploj sklerozi kao i boljem razumijevanju pacijenata.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.