Mata CROata-Mate Turić

Susret u atelijeru –razgovor s akademskim kiparom Mata CROata-Mate Turićem

Autor: Miroslav Pelikan

Mata CROata ostvario je već vrlo značajan i brojan opus, u vrlo specifičnom autorskom rukopisu, pritom izazivajući vrlo snažnu, poticajnu reakciju kako kritike tako i publike

U posljednje vrijeme u domaćoj aktualnoj umjetničkoj produkciji, nitko se toliko ne ističe, kao akademski kipar Mata CROata-Mate Turić, koji je u prvi plan zanimanja javnosti došao svojim ustrajnim i kontinuiranim radom, s klasičnim kiparskim pristupom u realizaciji iznimno zanimljivog, vrlo suvremenog opusa skulptura u kamenu ili u kombinaciji kamena s drugim materijalima. Mata CROata ostvario je već vrlo značajan i brojan opus, u vrlo specifičnom autorskom rukopisu, pritom izazivajući vrlo snažnu, poticajnu reakciju kako kritike tako i publike.

O čemu promišljate?

Već odavno maštam da svoja kamena jedra spojim sa slikarstvom. Dugo me privlači želja da se isprobam i u slikarstvo. Na mojim prvim oslikanim jedrima bio je cilj da budem rukopisno prepoznatljiv, što sam i uspio.

Kamen ste spojili s drvom. Ali to nije kraj.

Rad sam uokvirio i spojio ga s drvom, što je velika rijetkost, da se kamen uokviruje. I za kraj, gledajući gotov rad, došla mi je ideja, da bi rad mogao i osvijetliti, a osvijetlio sam ih s pričom. Ono što su na mojem jedrenjaku svijetla, to su nekad bili fenjeri. Zahvaljući mojem prorezu, u ovom slučaju i zid ima ulogu, jer je vidljiv na mjestima gdje se rad prorezuje.

Jedrenjak, jedra, okarakterizirani su i drugom, širom simbolikom.

Razigrao sam jedrenjak s bojama… Neobično… Na prvi pogled izgleda nesvakodnevno, ali radovi su prepoznatljivi i to je u ovom slučaju bio moj primarni i jedini cilj. Nastavit ću i dalje razvijati ovaj tek započeti ciklus i nastojati ću se upoznati s izazovima i problemima koji će nastati i pokušati ću ih uspješno rješavati, kao što to radim s kamenom. Ova Nova 2018 godina će biti nastavak započetih ideja iz prošle godine.




Koji su vam planovi?

Osobno ni sam ne znam što ću sve napraviti i zajedno sa svim s pratiteljima mojih radova i sam osobno iščekujem nove ideje.  Jedno je sigurno, više neću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima, sad krećem u inoviranje i prenositi ću svoju prepoznatljivost i u druge materijale, a da s time radove i dalje činim umjetnički snažnima.

Brand novih prorezanih jedrenjaka Mate CROate se nastavlja, na radost svih, stižu uskoro…




Autor:Miroslav Pelikan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.