Pexels

SPASONOSNO RJEŠENJE! Znanstvenici znaju kako možemo mršaviti i na poslu

Autor: dnevno.hr

Razvoj dijabetesa, kardiovaskularne bolesti i pretilost povezuju se sa sjedilačkim načinom života. Jeste li znali da Europljani sjede prosječno i do sedam sati dnevno?

Istraživanja objavljena u stručnom časopisu pokazala su da svi oni koji u uredima prosječno dnevno sjede oko šest sati, a željeli bi izgubiti višak kilograma, trebali bi niske radne stolove zamijeniti visokima, rezultati su istraživanja objavljenih u stručnome časopisu, prenosi Bloomberg.

Razvoj dijabetesa, kardiovaskularne bolesti i pretilost povezuju se sa sjedilačkim načinom života. Jeste li znali da Europljani sjede prosječno i do sedam sati dnevno?

Provedenim istraživanjem se pokušavalo saznati sagorijeva li se stajanjem više kalorija nego dok se sjedi i, ako da, koliko. Znanstvenici su stoga analizirali rezultate ukupno 46 studija provedenih na ukupno 1184 ispitanika. Prosječno su sudionici ankete imali 33 godine, prednjačili su muškarci (odnosno 60%), te je prosječan indeks tjelesne mase bio je nešto veći od preporučenog.

Stajanjem po minuti sagori se, kako su ustanovili američki kardiolozi, 54 kilokalorije više nego u sjedećem položaju. Osoba teška 65 kilograma, kako su izračunali, godišnje bi izgubila dva i pol kilograma ako bi za vrijeme radnog vremena šest sati dnevno stajala za visokim radnim stolom. Naravno, unos kalorija bi ostao isti. Ukoliko bi se to provodilo dulje vrijeme, utoliko bi osoba za četiri godine izgubila 10 kilograma.

Jedan od autora istraživanja, profesor Francisco Lopez-Jimenez, voditelj Odjela kardiologije u Klinici Mayo u Rochesteru je kazao:

“Stajanjem je pojačan rad mišića, što povezujemo s manjim brojem oboljelih od srčanih bolesti, od moždanog udara i dijabetesa, pa je dobrobit vidljiva i kod onih koji nisu fokusirani samo na gubitak kilograma”.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.