Wikipedia/AlaskaMining

SKRIVENO BLAGO: Plaža u ovoj europskoj zemlji okružena je rudnicima zlata!

Autor: M. Matić

Plaža se proteže duž cijele obale Galicije od obale Lugo do katedrale Saint James u glavnom gradu Galicije Santiago de Compostela. Kada su Rimljani osvojili ovu obalu, vjerovali su da je zapadna obala Galicije kraj sveta.

Najnovija otkrića pokazuju da se na plaži Katedrala u Galiciji u Biskajskom zaljevu nekada nalazilo ogromno bogatstvo staro tisućama godina čije je tragove Kantabrijsko  (španj. Mar Cantábrico) more ispralo.

Nakon što su Rimljani osvojili Galiciju prije dvije tisuće godina otkrili su rudnike zlata u okolini. Stari rudnici su sada napušteni i prazni.

– Galicija je veoma bogata zlatom, a plaža Katedrala je okružena rudnicima zlata – rekao je Manuel Miranda iz galicijanske vlade.

– Rimljani su očigledno bili svjesni punog potencijala ove plaže, zato su je i osvojili – dodao je Miranda.

Kako biste ljetovali na plaži Katedrala morate rezervirati ranije, a u prosjeku 250 tisuća ljudi rezervira ljetovanje na ovoj plaži zbog njezine nevjerojatne ljepote.

Plaža se proteže duž cijele obale Galicije od obale Lugo do katedrale Saint James u glavnom gradu Galicije Santiago de Compostela. Kada su Rimljani osvojili ovu obalu, vjerovali su da je zapadna obala Galicije kraj svijeta.

– Pokušavamo otkriti  je li u rudnicima bilo ljudske intervencije. Skoro je nemoguće bilo što otkriti jer je većina rudnika uništena. Zato sada za dokazima tragamo iznad plaže, iznad razina mora – rekao je Miranda.

pixabay
pixabay

Na litici iznad plaže Katedrala geolozi su pronašli kanal sličan onima koje su Rimljani gradili kada su otkopavali rudnike zlata. Još jedan dokaz pronađen je u pećini blizu plaže. Tu su pronašli ostatke kvarc tunela u kojima je bilo zlata pa na temelju toga zaključuju da je istih takvih tunela bilo i na plaži.

Geolozi idu tragovima koje su im ostavili Rimljani. Morat će istraživati i ispod površine mora jer se razina vode podigla zbog globalnog zagrijavanja.

Autor: M. Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.