Borna Filic/PIXSELL

Putujete u Sloveniju? Imamo loše vijesti za vas

Autor: Hina

Za taj je zakon u parlamentu glasovala većina slovenskih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države.

Turistički boravak u Sloveniji po novome bit će nešto skuplji, jer će se turistima uz boravišnu pristojbu naplaćivati i promidžbena, koja može iznositi četvrtinu boravišne pristojbe, pa će za obje te pristojbe trebati izdvojiti najviše 3,125 eura po danu.

Naime, slovenski je parlament prošli tjedan prihvatio zakon o promicanju razvoja turizma, kojim je uvedena i promidžbena pristojba. Određivanje osnovne turističke pristojbe i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, općina, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura, dok promidžbena pristojba može iznositi najviše 25 posto turističke, odnosno najviše 0,625 eura po danu. Tako bi turistička i promidžbena pristojba gosta mogle koštati ukupno najviše 3,125 eura po danu.

Za taj je zakon u parlamentu glasovala većina slovenskih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države.

Prema izračunima koje su objavili mediji, za turiste koji posjećuju razne destinacije u Sloveniji pristojbe postaju znatno veći trošak nego prije, pa će primjerice za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četveročlana obitelj morati za turističku i promidžbenu pristojbu izdvojiti 125 eura.

Slovenski mediji također zamjećuju kako je Slovenska turistička organizacija (STO) novom pristojbom dobila i novi izvor financiranja, uz prihod iz proračuna koji je zadnjih godina znatno povećan i dao je rezultate u povećanju dolazaka i noćenja. Prema procjenama slovenskog ministarstva gospodarstva, nova će regulacija turističkih pristojbi povećati prihode STO za 4,7 milijuna eura na godišnjoj razini, dok bi općine mogle godišnje dobiti dodatnih 6,9 milijuna eura.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.