pixabay

POKAŽITE LJUDSKOST: Pomozite jedni drugima, dan je prekratak za sebičnost

Autor: Anamarija Pranjić

Dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se diljem svijeta na 17. listopada

Kada prolazite gradom primjećujete li onog starčića ili staricu koji sjede na komadu kartona i s tugom u očima pružaju ruke prema vama? Ne mole oni za milostinju jer im je dosadno u životu, jer ne žele raditi, mole vas za pomoć. Za pomoć koju su im zanijekali njihovi najbliži i ostavili ih u takvoj situaciji.

Primarni globalni problem je siromaštvo. Nažalost ovaj ”trend” ne zaobilazi ni Lijepu Našu. Broj djece, koja ovise o socijalnoj pomoći u posljednjih par godina samo raste i raste. Borba oko kontejnera koji će iznijedriti kunu do dvije, osobama koje su primorane na sakupljanje boca postaje svakodnevica. Više od 50% umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne mirovine. Nažalost u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koji ostaju bez posla ili rade, a ne primaju plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu.

Stoga je 17. listopada Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Obilježavanje ovog dana ima svoju svrhu, a to je alarmantno buđenje javnosti. Odnosno upozoravanje na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem.

Republika Hrvatska ove je godine donijela Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014. – 2020.) kojim su učinjeni određeni iskoraci što se tiče zakonskog okvira za djelovanje, no još je važnija provedba utvrđenih aktivnosti.

Glavna je činjenica da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, vjere ili religije. Ljudima je najlakše osuđivati druge. Zar ne? Nedavno nas je potresala afera vezana za jedan trgovački lanac. Navodno taj lanac ima jeftinije cijene, stoga se djeca u vrtiću rugaju svojim vršnjacima što nose odjevne predmete iz te trgovine. Zar smo do toga došli? Francuski književnik Anatole France rekao je ”Milostinja jednako ponižava onoga koji je prima i onoga koji je daje”. Možda o tome trebate malo više razmisliti. Život nam daje onoliko koliko mi djelima i postupcima zaslužujemo.

Danas se mali Mate rugao malom Anti što je siromah. Kroz par godina mali Ante će radom i skromnošću na koju je naviknuo zbog teškog života postati dobrostojeći direktor. Vjerojatno ona utopijska vrsta koja pomaže manje sretnima od sebe.

Sjećate se bakice i djeda s početka članka? Idući puta kada ih vidite, izdvojite tu kunu, dvije. Vama ne znače mnogo, a drugoj ljudskoj osobi ste produljili život. Učinili dobro djelo. Pokazali ljudskost i to je ono što je najvažnije.




Za kraj razmislite o riječima poznatog Austrijanca Johanna Nestroya: ”Siromaštva se ne treba stiditi. Ima mnogo više ljudi koji bi se morali stidjeti svoga bogatstva”.

I zbilja, kako noću mirno spavate kada znate da neko dijete gladno i promrzlo spava sklupčano na klupici na Glavnom zagrebačkom kolodvoru. Možda ona ista bakica s početka članka nema ni gdje spavati pa provodi noći u toplini ZET-ovih tramvaja. Dok vi uživate i ne razmišljate o blagodatima koje su osnovne potrebe života koje su nam priuštili mukotrpni radovi naših roditelja, a zatim i nas samih. Razmislite malo o tome. Pomozite potrebitima. Svako dobro djelo će vam se kroz život vratiti.




Autor:Anamarija Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.