OVO JE JELOVNIK S TITANICA: Požutjeli papir sačuvao kulinarsku tajnu potonulog broda (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Potonuće legendarnog broda Titanica sa sobom ipak nije izbrisalo neke detalje. S preživjelim osobama sačuvane su i sitnice koje su danas vrlo, vrlo cijenjene.

Putnički brod Titanic koji je potonuo tijekom svoje prve prekooceanske plovidbe iz Southamptona prema New Yorku 14. travnja 1912., samo četiri dana nakon porinuća, postao je globalno poznat. Svaki detalj koji je s tog broda sačuvan danas doseže visoku cijenu i vrlo je cijenjen. Na popisu takvih stvari nalazi se i jelovnik s ovog legendarnog broda. Jelovnik bilježi delicije koje su se upravo na dan potonuća poslužile na brodu.

Sada već požutjeli papir na kojemu je popis jela sačuvao je u džepu kaputa jedan od putnika iz bogataškog dijela broda koji se spasio u čamcu uz još 11 osoba svojega staleža, iako je čamac bio predviđen za čak 40 osoba. Čamcem broj 1, s 12 putnika “spašen” je i primjerak jelovnika: šnicla od ovčetine na žaru, piletina a la Marylend, fileti, povrće, tek su neki od delicija koje su se toga dana posluživale na Titanicu.

Jelovnik se sada u Americi prodaje na aukciji, a mogao bi doseći cijenu od čak 70 000 dolara. Zavirite u djelić Titanica:

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.