tesča-600x413

Ovim trikovima je GENIJALNI Nikola Tesla ‘trenirao’ svoj mozak!

Autor: A. P. / lifehacker.com

Tesla je tijekom života stalno radio na projektima i često ih realizirao do kraja. Posljednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Veliki znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla na današnji dan bi obilježio 159. rođendan. Znate li što je pridonijelo tome da je Tesla jedan od najvećih genija? Postoje li doista trikovima kojima se može povećati roduktivnost i možemo li ih i mi primijeniti kako bismo postali uspješniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sustava naizmjenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma. Tesla je tijekom života stalno radio  na projektima i često ih realizirao do kraja. Posljednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta. Stranica „lifehacker.com” sastavila je popis navika kojima je Tesla uspio biti neprikosnoveni inovator. Naime, iako imao loše navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

Dobro razmislite prije nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojeve i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim  popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga.

Šetajte

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struju.

Sami rješavajte svoje probleme

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tijekom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

– Um je oštriji i koncetriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

Autor: A. P. / lifehacker.com

ZADNJE VIJESTI