Otkrijte opasnosti koje se kriju u vašem klima uređaju!

Autor: Dnevno.hr

Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama .

Poznato je da klima-uređaji mogu biti legla zaraze i bolesti. Loše održavane i pogrešno postavljene “klime” ugrožavaju vaše zdravlje, ali pravilnom upotrebom i redovitim održavanjem to je moguće spriječiti.

Najčešće pitanje koje kupci upućuju trgovcima pri kupovini klima-uređaja je koliko su oni štetni. Činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno utjecati na zdravlje, i to na više načina.  No, taj loš utjecaj “klime” uglavnom se događa zbog pogrešnog korištenja uređaja. Ono u čemu se najviše griješi je neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju.

Na primjer, na vanjskoj temperaturi od 33°C potpuno je nerazumno podešavati klima-uređaj na temperaturu 22 ili čak manje . Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima, taj će nesrazmjer utjecati na zdravlje. “Klima” se pravilno koristi kada razlika između vanjske temperature i one u prostoru s uređajem nije veća od 6°C. Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savjet stručnjaka. Uređaji ne bi trebali biti okrenuti tako da pušu direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju i curenje nosa.

U manje kvalitetnim aparatima zadržavaju se hrđa, spore gljiva, insekti, pijesak, prašina, dlačice itd. Kondenzirana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa spomenutim “otpadom” čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama.Posljedica toga mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se s vremenom mogu znatno zakomplicirati i uzrokovati oboljenja respiratornog sustava i intenzivne glavobolje.Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sustavu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu razmnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripi, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike koji trebaju dijalizu i sve s oslabljenim imunitetom . Srećom, danas se bolest, ako se na vrijeme otkrije, uspješno liječi antibioticima.

Zbog navedenih činjenica neophodno je redovno održavanje klima uređaja.

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovito održavate, dopunjavate ulje, kontrolirate dijelove… Sličan tretman zahtjeva i klima uređaj.

Jednom godišnje (najbolje prije početka sezone upotrebe klime) treba servisirati klima uređaj kako bi bio učinkovit.
Servis uređaja podrazumijeva:




– Kontrolu čitavog uređaja

– Čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera

– Kontrolu i dopunu plina




VAŽNI SAVJETI!

TEMPERATURNA RAZLIKA

Nakon što boravite na temperaturi od 33°C , ulazeći u zatvoren prostor nerijetko i sami postavite klima-uređaj da održava temperaturu na 20°C. Takva temperaturna razlika sasvim sigurno će ostaviti posljedice na vaše zdravlje. Razlika ne bi trebala biti veća od 6 stupnjeva i dopustite organizmu da se postepeno navikne na nižu temperaturu. Za vrijeme rada klima uređaja prozori bi trebali biti zatvoreni.

POLOŽAJ

Postavljanje uređaja trebate prepustiti stručnjaku i poslušati njegove savjete. “Klime” najčešće idu uza zid, ali ne bi smjele biti postavljene tako da pušu direktno u vas, posebice u području glave.

REDOVITO ODRŽAVANJE

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Stoga je redoviti godišnji servis ključan kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Cijene servisa se kreću od 250 do 400 kuna!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.