pixabay

NOVA METODA: Započelo eksperimentalno liječenje shizofrenije – AVATARIMA!

Autor: Hina

Iva terapija mogla bi radikalno promijeniti pristup milijunima osoba koje pate širom svijeta od psihoza

Eksperimentalno liječenje osobe koja boluje od shizofrenije suočavanjem s računalnim avatarom koji predstavlja glasove koje čuje u glavi pokazalo je obećavajuće rezultate u ranim fazama ispitivanja.

Znanstvenici koji su proveli ispitivanje uspoređivali su terapiju avatarima sa savjetovanjem u kojemu se pruža potpora pacijentu i utvrdili su da su nakon 12 tjedana avatari bili učinkovitiji u smanjivanju slušnih halucinacija odnosno glasova u glavi.

Potrebno je dodatno istraživanje toga pristupa liječenju u drugim okolnostima pa takva vrsta liječenja još nije na raspolaganju. No ako se daljnja ispitivanja pokažu uspješnima stručnjaci kažu da bi terapija avatarima mogla radikalno promijeniti pristup milijunima osoba koje pate širom svijeta od psihoza.

Shizofrenija je psihijatrijski poremećaj koji pogađa svaku stotu osobu širom svijeta. Njezini najčešći simptomi su umišljanje i slušne halucinacije.

Ti glasovi u pravilu vrijeđaju, muče i prijete izazivajući dodatnu tjeskobu i rastrojenost kod bolesnika. Medikamentno liječenje može smanjiti simptome kod većine pacijenata no svaki četvrti i dalje pati od halucinacija.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry obuhvatilo je 150 pacijenata u Britaniji koji su od shizofrenije patili oko 20 godina i imali su stalne i uznemirujuće slušne halucinacije više od godinu dana. Od ukupnog broja 75 je bilo na liječenju avatarima a 75 je primalo potporu u obliku savjetovanja. Svi ispitanici su nastavili uzimati propisanu medikamentnu terapiju tijekom čitavog ispitivanja.

Terapija avatarima trajala je po 50 minuta jednom tjedno tijekom šest tjedana. Prije početka liječenja pacijenti su u suradnji s terapeutima izradili avatara odnosno kompjutoriziranu simulaciju glasa kojeg su najviše htjeli utišati. Pri izradi avatara uzelo se u obzir i što je glas govorio, kako je zvučao i kako je mogao izgledati.




Tom Craig, profesor koji je vodio istraživanje u britanskoj bolnici Maudsley i institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti King’s College London kazao je kako rezultati daju “prve dokaze da terapija avatarima brzo popravlja problem slušnih halucinacija”.

“Poboljšanja čini se da traju do šest mjeseci za te pacijente”, kazao je. “No… potrebno je dodatno istraživanje kako bi se utvrdio najbolji put liječenja i pokazala učinkovitost liječenja u drugim okolnostima”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.