www.flickr.com

NOSTALGIJA ZA DJETINJSTVOM: Evo kojih igara smo se igrali prije računalne ere

Autor: A.P.

Nekada su djeca proživljavala svoje djetinjstvo, a ne igrala ga virtualno. Bilo da ste roditelj, pa vas ovaj članak potakne da malo više aktivirate djecu na realno djetinjstvo, ili ste samo nostalgični, donosimo vam popis najboljih igara koje smo igrali u djetinjstvu. Ukoliko smo neke zaboravili, utoliko nam ih ostavite u komentarima.

Sigurni smo da se svi svog djetinjstva sjećate kao najsretnijeg životnog doba. Danas djeca sjede na klupi u parku i zadubljeno ‘bleje’ u svoj mobitel. Za zabavu je prije trebalo pronaći ekipu i dogovoriti vrijeme i mjesto igranja. Ali izgleda kako svako djetinjstvo nosi neke svoje radosti i igre.

Naime, u doba prije pametnih telefona, Facebooka i PlayStationa sastavni dio odrastanja svih klinaca bile su igre na otvorenom i po školskim hodnicima. Hvata li vas tuga, ili sjeta kada vidite igrališta prazna? Rijetko ćete danas vidjeti grupicu dječaka koji se igraju pikulama, ili ”kokaju”. A da ne govorimo o igranju graničara ili skrivača oko zgrada. Nekada su djeca proživljavala svoje djetinjstvo, a ne igrala ga virtualno. Bilo da ste roditelj, pa vas ovaj članak potakne da malo više aktivirate djecu na realno djetinjstvo, ili ste samo nostalgični, donosimo vam popis najboljih igara koje smo igrali u djetinjstvu. Ukoliko smo neke zaboravili, utoliko nam ih ostavite u komentarima.

Skakanje u vrećama – Svaki mališan ulazi u jutenu ili platnenu vreću, a pobjednik je onaj tko, držeći vreću i skačući s njom, prvi stigne od starta do nekoliko metara udaljenog cilja, a da pritom ne padne.

Igranje s praćkom – Najjeftnija zabava. Sve što bi trebalo je malo žice za izolaciju, mali komadići bakrene žice napravljeni u obliku slova u.

Pretakanje vode – Djeca iz velike kante s vodom grabe vode u čašu i moraju je trčeći prenijeti na drugu zadanu lokaciju u što kraćem vremenu i, naravno, pazeći da se pritom što manje vode prolije.

Školica – Preskakalo se uz najrazličitije razbrajalice, ali zabava nije izostala.

Okoš-Bokoš – Može igrati dvoje i više igrača. Dlanovi se skupe u šake, a jedan igrač broji i krene brojalica:”Okoš-bokoš pr’ne kokoš pita baja kol’ko tebi treba jaja?” Kako govori, tako šakom lupi prvo sebi u bradu, a zatim lupa po šakama svih igrača. Na kome se brojalica zaustavi, taj mora odgovoriti koliko mu jaja treba. Tada brojač opet kreće brojati onoliko puta koliki je broj izgovoren i to tako da šakom opet kreće od brade. Kad se odbroji, na koga dođe – taj ispada.

Igra pokvarenog telefona – Igrači se poredaju jedan do drugoga. Osoba na kraju reda igraču do sebe prišapne riječ ili rečenicu (ovisno o dogovoru). Svaki sljedeći igrač je treba što tiše, u uho, ponoviti onome do sebe i tako se šapće do kraja reda. Posljednji u redu tu riječ ili rečenicu treba glasno izgovoriti!

Lopova i žandara – Dvije skupine igrača (ne mora biti isti broj na obje strane) se podijele. Jedni su Lopovi (Indijanci), a drugi Žandari (Kauboji). Žandari pronalaze mjesto gdje će se brojati do npr.50, a lopovi bježe. Kad neki Žandar uhvati Lopova, mora ga držati 3 sec. i reći: “1,2,3, žandar si ti!” Tako Lopov postaje Žandar, a igra se dok se svi Lopovi ne pretvore u Žandare.

Tapkanje –
Svaki igrač dobiva pet sličica koje posloži na tlo. Cilj je udarcem dlana preokrenuti karticu. Igrač uzima onoliko kartica koliko ih je udarcem dlana uspio preokrenuti, a pobjednik je onaj tko u konačnici osvoji najviše kartica.

Ledena baba – Igrač glumi “ledenu babu” i on lovi druge igrače. Koga dotakne mora se “zalediti” u položaju u kojem je ulovljen. “Odlediti” ga mogu, svojim dodirom, drugi igrači. Igra završava kada “ledena baba” sve igrače pretvori u “zaleđene skulpture”, a onaj koji je triput bio “zaleđen” postaje nova “ledena baba”.

Gumi-gumi -Najpopularnija ženska igra iz djetinjstva. Potrebna je velika guma koja se stavi dvjema curama oko nogu u najnižu poziciju (skroz dolje na gležnjeve) i zatim treća cura mora odigrati cijeli niz kompliciranih pokreta, uglavnom odraditi brojeve od 1 do 10 po unaprijed dogovorenom stilu.

Neka puca- Djeca su okupljena oko lopte i drže ruku nad njom. Jedan izgovara: “Neka puca, neka puca…” i dodaje ime djeteta koje izabere. Prozvani brzo uzima loptu i pokušava pogoditi nekoga od suigrača. Pogođeni ispada iz igre.

Crna kraljica 1, 2, 3…- Djeca stoje u nizu, jedan do drugoga, iza igrača koji vodi igru, a koji im je okrenut leđima i izgovara: “Crna kraljica 1, 2, 3!”, Mijenja ritam rečenice i nakon svake se naglo okrene prema ostalima. Za vrijeme dok on izgovara tu rečenicu, ostali mu se nastoje što više približiti, ali tako da ih on, kad se okrene, ne zatekne u pokretu. U slučaju da ih ipak vidi, moraju se vratiti na početak. Prvi igrač koji dotakne Crnu kraljicu je pobjednik.

Pikulanje- Negdje ih zovu pikule, negdje klikeri ili špekule. U zemlji se iskopa rupa u koju treba ubaciti pikulu i potom gađati protivničke.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.