LA HERALD

NIJE DALMACIJA HIT TEK OD NEDAVNO: Američki list 1909. pisao ‘tog nema nigdje u Europi’

Autor: CroExpress/I.G.

Baš kao što je većini turista i medija i danas, i stoljeće prije kada je autor članka pisao o Lijepoj našoj, najviše ga je zadivio Dubrovnik.

U Los Angeles Herald Sunday Magazine je u lipnju 1909. godine objavljen članak u kojem autor opisuje ljepote Dalmacije.

“Ako biste nekog pitali da kaže koje je jedno od najzanimljivijih kratkih krstarenja europskim obalama, odmah i s razlogom bi mogao reći – put po Dalmaciji. Iza nje leže brojne malo poznate južnoeuropske zemlje…Hrvatska, Slavonija, Bosna, Hercegovina, Crna Gora. Sve su one prepune likova, kostima i boja, što se vidi i na dalmatinskoj obali, jer slikoviti gorani iz pozadine stalno silaze do obale kako bi posjetili velike seoske sajmove i tržnice koje se redovito održavaju u lukama”, napisano je prije 107 godina u LA Heraldu, a prenosi CroExpress.

Baš kao što je većini turista i medija i danas, i stoljeće prije, najzanimljivija postaja na tom krstarenju, naveo je LA Herald, je Dubrovnik.

“Ako se tamo zateknete na sajmeni dan, vidjet ćete poluorijentalnu gomilu zastrašujućih gorana i prelijepo nakićenih goranki (…) koji su dovoljno zanimljivi da vam se cijeli put isplati, čak i da ignorirate Dubrovnik – predivan grad, sa zidovima i opkopom i tornjem i mostom u paketu. Dubrovnik zovu ‘biser Dalmacije’ i ljepota njegove lokacije, njegove stare ulice i sunčani otvoreni trgovi, njegovi čudesni srednjovjekovni spomenici i crkve daju za pravo tom komplimentu”.

LA Herald pun je hvale i za Split.

“Polovica grada izgrađena je unutar ogromne rimske palače, koju je car Dioklecijan podigao prije 1700-1800 godina, kada se želio povući iz Rima i društva. Ogromno pročelje palače čini gradsku rivu, a unutar nje ćete pronaći izvanrednu mješavinu antičkih hramova i srednjovjekovnih uličica; panteon preobražen u katedralu; kuće izgrađene u blizini, između raskošnih stupova palače; rimske lukove koji nadvisuju uske moderne ceste – mali moderni grad s tri tisuće ljudi natiskanih između zidova i dvorana i kupališta i baraka starog Rima! Tako fantastično isprepletanje ‘tada’ i ‘sada’ se možda nigdje u modernoj Europi ne može vidjeti”.

Osim Dubrovnika i Splita, LA Herald spominje i Kotor, Zadar (‘poznat po maraskinu’), Šibenik (‘još ga čuvaju tri dvorca i predivna katedrala – jedina u cijeloj Europi napravljena u cijelosti od kamena i mramora), Korčulu (‘Venecija u malom’), Kaštel Novi, Pulu…

Autor: CroExpress/I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.