commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Nećete vjerovati: Originalna boja mrkve nije narančasta!

Autor: T. P.

Mrkva kakvu danas poznajeno narančaste je boje, dok se divlja mrkva može pronaći u bijeloj boji. U prošlosti su je više uzgajali zbog mirisa lista nego zbog prehrane - što je šteta jer mrkva doista jest vrlo zdrava. No, nije oduvijek narančasta...

Da povrće krije brojne zanimljive priče dokaz je i mrkva o kojoj smo u nekoliko navrata već pisali. Svi su čuli za to da će onome tko jede mnogo mrkve koža postati žućkasta, što je istina, ali i to da se od mrkve poboljšava vid. U toj tvrdnji krije se pak zanimljiva priča vezana uz Britansko zavaravanje nacista, a o čemu više možete pročitati ovdje.

>>> MRKVE POBOLJŠAVAJU VID? Ne, to je samo mit i izmisli su ga Britanci da zavaraju naciste

A kada bismo vam rekli da mrkva “u originalu” zapravo nije narančasta, biste li vjerovali? Trebali biste. Naime, mrkvu kakvu danas poznajemo počeli su uzgajati nizozemski zemljoradnici krajem 16. stoljeća.

Proizvodnja narančaste mrkve počela je tako što su Nizozemci izdvojili mutantske sojeve ovog povrća i postupno ih razvijali sve dok mrkva nije dobila slađi okus i narančastu boju. A kakve je boje mrkva bila prije toga?

Ljubičasta. S tek pokojom svjetlijom mrljicom.

flickr.com/ilustracija
flickr.com/ilustracija

Prema nekim uvjerenjima, Nizozemcu su na boju mrkve utjecali zbog isticanja simbola nezavisnosti, ali i u slavu simbola dinastije Orange-Nassau – narančaste, koja je i danas tradicionalna boja nizozemske monarhije.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI