Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

NE PRESTAJU HVALOSPJEVI O LIJEPOJ NAŠOJ: ‘Ameri’ naveli 20-ak razloga zašto morate posjetiti Hrvatsku!

Autor: A.P.

Nedavno je objavila listu jela koja svakako morate probati kad dođete u Hrvatsku. Na popisu su se našla i neka bosanska jela poput ćevapa, no to ne treba čuditi jer i njih već odavno smatramo svojima. Našlo se tu svačega od hobotnice, kamenica, rožate, rižota do ćevapa i bureka te rakija.

Novinarka BuzzFeeda Ann Daily napisala je pravi hvalospjev o Hrvatskoj. Tako je nedavno svojim čitateljima objasnila ono što mi već znamo – hrana i vina u Hrvatskoj su fantastični! Nedavno je objavila listu jela koja svakako morate probati kad dođete u Hrvatsku. Na popisu su se našla i neka bosanska jela poput ćevapa, no to ne treba čuditi jer i njih već odavno smatramo svojima. Našlo se tu svačega od hobotnice, kamenica, rožate, rižota do ćevapa i bureka te rakija.

A sada je odabrala je 24 stvari koje bi turisti trebali probati u Lijepoj Našoj:

Kristalno čista voda

Hrvatska nema mnogo industrija, i se kristalno jasno pokazuje i po vodi. Iako je svaka hrvatska regija cool na svoj način, najpopularniji za odmor je Dalmacija, koja je obalno područje na Jadranu, odmah preko puta Italije. To uključuje Dubrovnik i okolne otoke (tj. to je regija sasvim vodi).

Snimani su dijelovi Igra prijestolja i Star Wars 8

Velik dio snimanja održan je u Dubrovniku. Možete čak krenuti i na turneju serije ”Igra prijestolja” kako bi vidjeli što je gdje snimano. Osim toga, Star Wars 8 koji izlazi 2017. godine također je sniman u Dubrovniku.

Anne Daily

Povijest

Dalmatinski povijest proteže sve na putu natrag do 2. stoljeća prije Krista (!!). Jedno od najpopularnijih povijesnih mjesta su dubrovačke  gradske zidine, koje okružuju središte grada – pod nazivom Stari grad – a izgrađene su još u 7. stoljeću. Zidovi, koje su danas UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, često se spominju kao jedan od najvećih sustava zaštite od srednjeg vijeka. No, iako je Dubrovnik je možda najpoznatiji povijesni grad u Dalmaciji, ima puno povijesti u drugim gradovima, ali i na otocima.

Izobilje brodova

Jednostavno su stalno negdje, a možete iznajmiti jedan za sebe. Hrvatska je već dobro poznata po Yacht Week, tjedan dana kada možete unajmiti jahtu i sa svojim prijateljima ploviti okolo i zabavljati se. Postoji popularno trajektna katamaran put koji ide iz Dubrovnika -> Mljet -> Korčula -> Hvar -> Splitu, sve prema ludo prekrasnim dalmatinskim otocima. Trajekt je oko $ 10 po osobi, a vožnje su uglavnom manje od dva sata.

Možete plivati ​ gdje god želite

Začuđujuća stvar o Hrvatskoj je da ne postoji tona pješčanim plažama. Umjesto toga, postoji mnogo slučajnih ljestvi pričvršćenih za stijene pomoću koji koje možete skočiti u more. Ne manjka slučajnih kupališta. A ima i određeni iznos kamenitih plaža. A uvijek možete iznajmiti čamac i skočiti u more.l

Nema mnogo litica za skakanje – ali ih ima dovoljno

Skakanje s mjesta je  uz obalu, ali dvije Buza barovi u Dubrovniku, pod nazivom Buza Beach Bar i Mala Buza Caffe Bar, posebno su strašan događaj. Možete piti i skočiti s litice – sve u isto vrijeme.

Anne Daily

Beyoncé i Jay-Z  su u obalnom baru u Hvaru smislili ime – Blue Ivy

Beyonce i Jay-Z su veliki fanovi Hrvatske, posebno Hvar. Legenda kaže su jedno popodne,dok su bili na piću u Hula Hula Beach Club, iza šanka vidjeli plavi bršljan i ubrzo je pala odluka o imenovanju svog djeteta. A osim njih na Hvaru se znaju zateći i princ Harry kao i Tom Cruise.

Gdje god se okrenete – uličica!

Ann Daily

Bicikliranje

Ponuda biciklističke ture po Dalmaciji i ostatku Hrvatske je zapanjujuća.

Planinarenje je nevjerojatno

Ovdje su neke od najboljih staza.

Istražite napuštena sela

Jedan primjer je selo Malo Grablje na otoku Hvaru. U selu, koji datira iz 15. stoljeća i bilo je napušteno u 1950-tima. Nakon što stignete, tu je slatka konoba (tradicionalni restoran), pod nazivom Stori komin, koji služi lokalno autentičnu kuhinju.

Smještaj može biti prilično pristupačam, ako znate gdje se mogu pogledati.

Iznajmljivanje apartmana je vrlo popularno u Dalmaciji. Možete ih naći za oko 25 $ za noć, kao što je ovaj za 28 ako putujete sami $ ili jedan za oko 22 $ svaki ako ste putuje s partnerom. Hosteli su također dobar izbor u Dalmaciji.

Dalmatinska kuhinja je ukusna.

Svježi plodovi mora, domaće tjestenine i lokalne sir, i ukusna hrana.

Alkohol

Prvo vino: Postoji više od 300 definiranih vina razasutih regijama diljem Hrvatske. Vinarije u unutrašnjosti zemlje proizvode uglavnom bijelo vino, dok su vinarije duž dalmatinske obale opredijelile se obrađivati ​​uglavnom crveno.

Hrvatska je također vrlo dobro poznata i po voćnom likeru koji je napravljen od vina ili fermentiranog voćnog soka i rakije. Ideja je da se pijuckati ovaj napitak prije obroka i zagrijati svoje nepce za hranu.

Zalasci sunca su jednostavno čarobni

Annie Daily
Mještani su vrlo ponosni na svoju zemlju.

Hrvatska je proglasila neovisnost od Jugoslavije 1991. godine. Nakon čega slijedi Domovinski  rat koji je trajao sve do 1996. godine rat bio je brutalan, a Hrvati ga nisu zaboravili.

Cvjetovi su lijepi.

Oni su posvuda – neki čak i rastu iz zidova.

Annie Daily
Annie Daily

Urbani vrtovi.

Hrvati imaju dosta zelenila, a posebno oni koji žive u gradskim uličicama.

Sve drveće.

Suveniri

Regija posebno je poznata p lavandi i čipki

Dom jednog od najsunčanijih mjesta u Europi.

Mještani u Hvaru kažu jedan od razloga da vole svoj dom toliko je da je to samo tako sunčano. A oni nisu u krivu: Prema članku u New York Timesu, otok Hvar dobiva oko 2720 sunčanih sati godišnje (dok je pariški samo satovi u 1800 sati).

Autor: A.P.

ZADNJE VIJESTI