Zeljko Lukunic/PIXSELL

LJUDI PRIJE 100 GODINA SU JELI ONO ŠTO VEĆINA NAS NIKAD NEĆE OKUSITI: Što se dogodilo?

Autor: A.P.

U prošlom stoljeću, 75% naših sorti hrane su nestale zahvaljujući industrijskoj poljoprivredi!

Godine 1905., objavljena je knjiga pod nazivom “Jabuke New Yorka.” U njoj je istaknuto na stotine različitih sorti jabuka – od kojih je većina su nestala još u stoljeću u kojem je knjiga objavljena.

Apples2-752b2c96dc735e8c8cd47670dd41ad10

Većina tih jabuka je iskorijenjena zahvaljujući industrijskoj poljoprivredi. Na mjestu ovih tisuća sorti jabuka, mi sada imamo 15 sorti koje čine 90% svih jabuka u prodaji.

No, to brza i drastična promjena nije ograničena na jabuke. Izvješća pokazuju kako je 75% poljoprivrednih kultura nestalo. A ostaje nam 12 kultura koje se prvenstveno uzgajaju od strane poljoprivrednika u SAD.

Pa što je odgovorno za sve ove promjene? Mnogo toga se može pripisati regulaciji sjemena. Za razliku od proteklih godina, mnogi sjemenke sada dizajniraju i pantentiraju tvrtke poput Monsanta. A kada dođe vrijeme žetve, baš te tvrke sprečavaju poljoprivredne u distribuciji sjemena među sobom.

U prošlom stoljeću, 75% naših sorti hrane su nestale zahvaljujući industrijskoj poljoprivredi!

Izvor: Realfarmacy.com




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.