Legendarna priča o Buffalo Billu, plaćenom borcu protiv Indijanaca te profesionalnom lovacu na bizone

Autor: Dražen Krajcar

Prema legendi tijekom 18 mjeseci ubio je 4.282 bizona

William Frederick Cody, čuven pod svojim nadimkom Buffalo Bill, rođen je 26. veljače 1846. godine u gradiću La Claire, u američkoj saveznoj državi Iowa. Postao je poznat kao neustrašivi poštanski jahač Pony expressa te kao izvidnik i vodič u unionističkoj vojsci za Američkoga građanskog rata.

Legenda o njemu proširila se u doba izgradnje Pacifičke željeznice kroz Kansas, kada je djelovao kao plaćeni borac protiv Indijanaca te profesionalni lovac na bizone, čijim je mesom opskrbljivao željezničke radnike. Upravo je kao lovac na bizone stekao svoj nadimak (američki bizon = buffalo). Prema legendi tijekom 18 mjeseci ubio je 4.282 bizona te je uvelike zaslužan da su zamalo istrebljeni kao vrsta. A ekskluzivno pravo na nadimak dobio je pobijedivši u natjecanju drugog poznatog lovca Williama Comstocka. Naime, njih dvojica osam sati su bjesomučno pucali po životinjama pri čemu je Cody ubio njih 68, a Comstock 48. Cody je u lovu na bizone koristio velikokalibarsku pušku Springfield M 1688, koju je odmilja nazvao Lucretia Borgia.

Nakon toga služio je i kao civilni izviđač za američku vojsku tijekom indijanskih ratova, zbog čega je 1872. odlikovan medaljom časti.

Svjetsku slavu stekao je organiziravši spektakularnu cirkusku družinu Wild West s kojom je 20 godina obilazio Ameriku i Europu. U cirkusu, koji je prikazivao kaubojske vještine, revolveraške dvoboje i borbe s indijancima, nastupao je kao glavna zvijezda. Neko vrijeme u Wild Westu nastupao je i slavni poglavica Siouxa Bik Koji Sjedi. Cirkus je, između ostalog, gostovao u Londonu, gdje ga je posjetila kraljica Viktorija, te u Srbiji.

Dogodovštine, što stvarne što izmišljene, Buffalo Billa izlazil su u nastavcima u tadašnjim američkim i europskim novinama, a sam Cody napisao je nekoliko knjiga o svojim pustolovinama. O Buffalo Billu objavljen je veliki broj stripova te snimljeno nekoliko filmova i serija. Njegov lik uvelike je zaslužan za popularizaciju romantičnog mita o Divljem zapadu.

William Cody preminuo je u Denveru 1917. godine.




Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.