en.wikipedia.org

Kolika je mogućnost da vas u Jadranu pojede morski pas? Provjerite dosadašnje tragične slučajeve!

Autor: T. P.

Nijedan Hrvat nije stradao u napadu morskog psa, a ipak se lokalno stanovništvo najviše kupa u Jadranskome moru. Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir jest to da danas u Jadranu ima mnogo manje ribe nego prije stotinu godina.

Na tršćanskim plažama krajem prošlog tjedna oglašen je crveni alarm zbog morskog psa i ta je vijest vrlo brzo uznemirila dio kupača koji strahuju od same pomisli na morske pse. Primjerak viđen kod Trsta bio je navodno dug dva metra, a stručnjaci kažu da bijela psina naraste daleko više od dva metra pa nije sigurno ni je li ta vrsta plivala uz obalu Trsta. Ipak, možemo se zapitati – ima li razloga za strah? Zavirit ćemo u prošlost.

Kako piše Dubrovački dnevnik, veća je mogućnost da dobijete jack pot na lotu nego da vas pojede morski pas u Jadranskome moru. Također, daleko je veća mogućnost da ćete stradati u prometnoj nesreći ili kupajući se u svojoj kadi, nego da ćete uopće vidjeti morskog psa u našem moru. No, neke su ljude u Jadranu ipak pojeli morski psi, i to njih 11, prema statistici organizacije Shark Research Institute.

Nekoliko konkretnih priča prisjetili su se na Dubrovačkom dnevniku:

Prvi napad morskog psa na čovjeka kojem se može ući u trag dogodio se u Trstu 1. rujna 1868. Bila je riječ o kupačici na koju je naletio veliki bijeli. Lokalne vlasti su potom izdale prvo takvo upozorenje kupačima. Sljedeća dva napada uslijedila su tek 1907. Prvo su američki mediji 12. kolovoza izrazito senzacionalistički izvijestili da je morski pas u Krčkom zaljevu rastrgao izvjesnog Josefa ili možda Josipa Šljivovića i neimenovanu školsku učiteljicu. Samo dva dana poslije pisali su i da je u Sućuraju na Hvaru, daleko od obale, morski pas neutvrđene vrste ubio plivačicu. Ostalo je nejasno je li bila riječ o istoj ribi.

U Kraljevici je pak 21. kolovoza 1934. 17-godišnja Verica Novak iz Ljubljane plivala daleko od obale. Ribari su joj stali dovikivati da joj se približava peraja, ali ih ona nije čula. Nestala je u moru i tijelo joj nikada nisu našli. Krvavi niz se nastavio tek 1955., ali s dvije pogibije u jednom ljetu. Izvjesni student Romašević iz Beograda plivao je 15. srpnja kod Budve s dvojicom prijatelja kad je na njih nasrnuo veliki bijeli dužine čak 6,5 metara. Morski pas je mladića pregrizao napola, a iako je obalna straža čak i pronašla ribu i stala je progoniti, uloviti je nije uspjela.

Novi napad uslijedio je 26. kolovoza u Opatiji. 32-godišnja Njemica Carla Podzun iz Augsburga plivala samo nekoliko metara od obale, dok su njen suprug, dvojica sinova i desetak drugih kupača ležali na plaži. Iznenada je stala zapomagati kad ju je morski pas napao prvi put. Do sljedećeg napada nitko nije stigao reagirati pa ju je morski pas odvukao u dubinu. Opet u Opatiji, 24. rujna 1961., i opet student iz Beograda 19-godišnji Sabit Plana plivao je rano poslijepodne s još sedmoricom prijatelja nekih 100 metara od obale. Imao je nesreću da veliki bijeli zgrabi baš njega i otrgne mu obje noge i dio ruke.

Kod Bakra se 33-godišnji češki turist Josef Treliac čak umalo i izvukao. On je 16. kolovoza 1966. plivao uz mreže za tune, kad ga napao veliki bijeli kojem su tune prirodni plijen. Treliac je umro u riječkoj bolnici. Još jedan turist, 34-godišnji Poljak Stanislav Klepa, plivao je s prijateljem Ryzardom Spartinskym kod Ike u Istri 5. rujna 1971. Veliki bijeli ga je napao i odgrizao mu dio noge. Netko im je čamcem brzo priskočio u pomoć, no Klepa je iskrvario. I, konačno, 10. kolovoza 1974. u 15 sati u Lokvi Rogoznici kod Omiša, veliki bijeli od pet metara zgrabio je 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera. U pomoć mu je priskočio Talijan Vittorio Solinghi, hrabro napao psinu i čak izvukao mladića na obalu. Schneider je ostao bez dijela noge te je na plaži umro od iskrvarenja, objavio je spomenuti portal.

Posljednji napad na Jadranu koji je Hrvatima ostao u osjećanju – srećom nije završio smrću – dogodio se 2008. godine u jednoj uvali na otoku Visu. Slovenskog podvodnog ronioca morski pas je ugrizao za nogu. Stručnjaci su potvrdili da je riječ o velikoj bijeloj psini. Slovenac je srećom preživio.

Nijedan Hrvat nije stradao u napadu morskog psa, a ipak se lokalno stanovništvo najviše kupa u Jadranskome moru. Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir jest to da danas u Jadranu ima mnogo manje ribe nego prije stotinu godina. Morski psi jedu tune kojih je nekada bilo mnogo više u našem moru pa je samim time sada i manja mogućnost da će se morski psi približiti obali. U Jadranu doduše živi 28 vrsta morskih pasa, no za ljude su opasne samo dvije vrste – velika bijela psina i psina dugonosa. Psina dugonosa rijetko se približava obali.

Ima li stoga mjesta za strah, procijenite sami.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.