Ovo je 10 činjenica o Černobilu i Fukushimi koje niste znali! (FOTO)

Autor: I.Galešić

Tragovi radijacije sa černobilskog područja osjećat će se još najmanje 300 godina.

Jeste li znali, na primjer, da su poneki i profitirali nakon nuklearne katastrofe? Pritom ne mislimo na nekakve korporacije, već na životinjski svijet… To su na primjer pauci.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o nuklearnim katastrofama.

1. Najgora nuklearna katastrofa bila je ona u Černobilu 1986. godine, a tragovi radijacije u krugu 38.850km² postojat će još 300 godina.

Chernobyl_-_power_plant_-_reactors_5_and_6_01

Picasa
Picasa

A radioactive sign hangs on barbed wire outside a café in Pripyat.

 

2. Nedugo nakon nesreće iglice u krugu 3.8850km² od mjesta nuklearne elektrane poprimile su crvenu boju. Ni danas borovi tamo ne izgledaju najbolje.




View_of_Chernobyl_taken_from_Pripyat

3. Znanstvenici su proučavajući lastavice u blizini nuklearne elektrane otkrili 11 abnormalnosti. Deformirano perje i kljunovi samo su neke od njih.

4. Mozak od oko 48 vrsta ptica u tom području čak je pet posto manji od prosjeka.




5. Šest mjeseci nakon katastrofe u Fukushimi (2011. godina), znanstvenici su otkrili da 28 posto plavih leptira iz tog područja ima deformacije na ticalima, nogama te da im je raspored boja na krilima izmijenjen.

maxresdefault (4)

6. Istraživanje iz 2012. godine je pokazalo kako su majmuni u blizini područja Fukushime imali manje bijelih i crvenih krvnih zrnaca od majmuna iz drugih krajeva Japana.

maxresdefault (2)

7. Ako je itko profitirao iz ove katastrofe u Japanu, to su onda pauci. Povećao im se broj, najvjerojatnije jer im je hrana postala dostupnija. Radijacija je usporila insekte i omogućila paucima uspješniji ulov.

8. Ukrajinci su nekoliko dana nakon černobilske katastrofe zbog straha od kontaminiranog mesa pobili 15 tisuća krava.

9. Kuba, kako je 60 posto hrane dobivala iz Sovjetskog saveza, povezuje svoju dramatičnu promjenu nataliteta s černobilskom katastrofom i radijacijom. Nakon konstante od nekoliko desetljeća, u vrijeme katastrofe na Kubi je došlo do velikih promjena. 1996. godine na 118 dječaka rođeno je 100 djevojčica.

10. Posljedice za one koje prežive nuklearnu katastrofu, osim raznih oboljenja, su i velike količine stresa. Pokazalo je to istraživanje.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.