screenshot

INTERAKTIVNA KARTA: Hrvatska je prepuna tvrđava, koliko znate o njima?

Autor: T. P.

Pogledate li kartu pobliže, pronaći ćete gdje se koja utvrda nalazi, a kliknete li na oznaku, saznat ćete ponešto i o njoj.

Utvrda ili tvrđava – nazivom je kojim označavamo bilo koji utvrđeni tip građevine bez obzira na vrijeme nastanka. Utvrde se u raznim oblicima grade od prapovijesti do danas, no oblikom i vremenom nastanka, pa čak i namjenom, dijele se na različite tipove koje nikako ne bi trebalo poistovjećivati i bilo bi ih najbolje nazivati njihovim “osobnim” terminima. Više o tome piše na blogu, no razgraničimo nekoliko pojmova:

Gradina: u arheološkoj stručnoj literaturi (terminologiji) označava prapovijesnu utvrdu (ili utvrđeno naselje). Gradine se uvijek nalaze na uzvisinama

Burg: arhitektonski sklop iz razdoblja (12.)13. – 15.(16.) st. za koji nema pravog naziva u hrvatskom jeziku pa se najčešće javlja prilično neodređeni izraz “stari grad”, uz nešto rjeđe nazive “feudalni grad”, “tvrdi grad”, “plemićki grad”, “zamak” i sl.

Kaštel: renesansna utvrda, mnogo jednostavnija i pravilnija od burga. Najčešće ima oblik pravokutnika ili trokuta. Na uglovima se uvijek nalaze kružne kule (bastioni) koje nisu više od obodnih zidova kaštela. Kašteli nastaju tek u 15. st. s pojavom vatrenog oružja, a grade se sve dok traje turska opasnost tj. do 17. st.

Da je Lijepa Naša protkana tvrđavama, gradinama, kaštelima pokazuje i ova interaktivna karta. Pogledate li je pobliže, pronaći ćete gdje se koja točno nalazi, a kliknete li na oznaku, saznat ćete ponešto i o njoj. U glavnom izborniku karte postoji i abecedni popis svake unesene utvrde, a duljina popisa još je jedna potvrda bogatstva kulturne baštine naše zemlje.

Interaktivnu kartu pogledajte ovdje, a njezin izvor ovdje.

capture




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.