Twitter

(FOTO) U SLAST JUGONOSTALGIČARIMA:  ‘Komunjara’ proizvela piva Tito i Jovanka!

Autor: Hina

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. "craft" piva 50-ak slovenskh prozvođača

Mala pivovara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Facebooku objavljena fotografija iz trgovine u Ljubljani gdje se na polici nalazi njihovo svijetlo pivo “Tito”, a uz njega gorko, pšenično naziva “Jovanka”.

Oko toga se odmah razvila javna rasprava je li u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizirati, odnosno “slaviti” vodeće osobe prošlog totalitaristčkog sustava.

Osobito je osjetljivo ime bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za lijeve čovjek zaslužan za samostalnu Sloveniji u današnjm granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu željeli podizati političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele “politiku u svoju butigu” u kojoj kupuju i lijevi i  desni, piše tjednik “Demokracija”.




Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. “craft” piva 50-ak slovenskh prozvođača, kažu u Lidlu.

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude obiteljske “mikropivovare”. Sve se odvijalo početkom kolovoza, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vrijeme imali i Tita i Jovanku.

Prozvođaču koji je piva stavio na tržište ne može se negirati smisao za humor i političku provokaciju. Radi se o tvrtki “Komunajzer”, što na slovenskom znači stari komunist ili na hrvatskom “komunjara”.




Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsjedniku, dok općine i gradovi koji nisu mijenjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih suradnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.