Pixabay

Danci traže da se ‘hygge’ uvrsti na popis svjetske baštine

Autor: Hina

Danska će zatražiti da se ‘hygge’ – danski recept za sretan život, uvrsti na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Danska riječ hygge, koja obuhvaća raspoloženje i ozračje zadovoljstva i ugode, proširila se svijetom posljednjih godina. Mnogi taj koncept smatraju zaslužnim što je Danska redovito na vrhu najsretnijih zemalja svijeta.

Turistička kampanja “Visit Denmark” objavila je da će zemlja službeno aplicirati da UNESCO prizna hygge kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Danska zasad nema nijednu tradiciju ili običaj upisan na taj popis. Hrvatska ih, primjerice, ima 13 i po tome je među vodećim zemljama svijeta.

“Živimo u vremenu u kojem rastu razni društveni pritisci, pa stoga raste i važnost blagostanja. Hygge naglašava zajedništvo i jednakost i zbog toga donosi stvarne i opipljive dobrobiti”, rekao je Meik Wiking, osnivač i prvi čovjek kopenhaškog Instituta za istraživanje sreće i veliki zagovornik ovog zahtjeva.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.