screenshoot

A KAKO SE NAMA PIŠE? Ovih deset država za sto godina više neće postojati

Autor: S.V.

Od prijetnji kao što su podizanje morske razine do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, veliko je pitanje hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina...

Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako niti vječan. Od prijetnji kao što su podizanje morske razine do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, veliko je pitanje hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

NIZOZEMSKA

Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zatopljenjem djeluju razorno na tropske otoke, no teško je zamisliti da one mogu nanijeti štetu europskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na morskoj razini ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno je zatopljenje pitanje opstanka za Nizozemsku. Oni se već godinama bore s rastućom razinom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Unatoč tome, skloni su poplavama.

SJEVERNA KOREJA

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kime od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se tajili od medija. Brojni analitičari vjeruju kako će do urušenja sustava doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Jong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim suradnicima i članovima obitelji pokazujući da za nikog nema milosti). Dobre vijesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna ulagati u popravak štete i ujedinjenje nacije.

BELGIJA

Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce. Budući da ne dijele isti jezik te imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutno nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih 20-ak godina.




MALDIVI

Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zatopljenja, Maldivi su stvaran primjer na kojeg trebaju obratiti pozornost. Ta otočka nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupno pučanstvo ako se morska razina nastavi podizati. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zatopljenja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO




Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za neovisnosti, moguće je kako će raspad zateći i ovu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za neovisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila izaći iz Europske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države – i to će postati točka prijepora. Vjeruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao neovisne pridružiti EU, a taj će proces biti razriješen u sljedećih 20 godina.

IRAK

U ratnom stanju od 2011., ova je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Husseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podjelu te je poprilično očito kako se zemlja na jedvite jade umjetno održava. Irak je podijeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiljite, za koje je poprilično nevjerojatno da će se ujediniti te se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

KIRIBIATI

Ta je otočna država u središnjem dijelu Tihog oceana do 1979. bila britanska kolonija, a čine ju  tri sasvim odvojene otočne skupine raspršene na golemom prostoru Tihog oceana – Gilbert, Phoenix i Line. Smatra ih se oličenjem tropskog raja, no svatko tko ga želi iskusiti trebao bi to brzo učiniti, jer je povišena razina mora već preplavila 2 otoka. Nastavi li se taj trend, velik dio države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uvjete za život. Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvaćati ljude s Kiribata kao stalne izbjeglice.

ŠPANJOLSKA

Kad je ekonomska kriza pogodila Španjolsku 2008., učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada – a još uvijek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 posto u siječnju 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela između stanovništvom. Regija Katalonija na zapadu Španjolske planira stjecanje nezavisnosti uz veliku potporu u javnosti. Na sjeveru zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu neovisnost.  Ako se ekonomska kriza ne riješi te ove regije nastave dobivati popularnost u borbi za neovisnosti, velike su šanse da je Španjolskoj kakvu je danas poznajemo vrijeme odbrojano.

SAD

S obzirom na povijest, činjenica kako je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama te političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih je 50 država zaprimilo na tisuće pisma svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju te se nastave događaji koji samo produbljuju razlike – poput odabira Trumpa za predsjednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najvjerojatnije je kako će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

KINA

Unatoč tome što Kina ima jedno od najvećih gospodarstava na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sljedećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko prijeteći da čak 250 tisuća Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine. Previđanja same kineska vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030., velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.