Nina Djurdjevic/PIXSELL

Znate li čime se bavi kći Vesne Pusić?

Autor: T. P.

Daina, koja se već afirmirala u filmskim vodama i za svoje je radove dobila nekoliko priznanja, na ovom festivalu sudjeluje sa svojim filmom Zvjerka nastalim u finsko-hrvatskoj koprodukciji.

Tradicionalni bečki međunarodni festival kratkometražnog filma “Vienna Independent Shorts” ove godine svoja vrata otvara po 13. put, i to od 25. do 31. svibnja, a opsežni program festivala obuhvaća čak 346 filmova iz cijelog svijeta. Na natjecateljski je dio festivala prijavljeno 3500 filmova od kojih je u prvom krugu odabrano 114 iz 31 zemlje koji će se natjecati u četiri kategorije. Nagrade pri tom iznose od 5000 do 500 eura.

Jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih gostiju festivala je američki majstor animiranog filma Bill Plympton koji će u okviru festivala održati i filmsku radionicu za napredne polaznike, no tu je i hrvatska predstavnica – mlada hrvatska redateljica Daina O. Pusić, jedina kći Vesne Pusić i Jurgisa Oniunasa, američkog poduzetnika litavskog podrijetla. Daina, koja se već afirmirala u filmskim vodama i za svoje je radove dobila nekoliko priznanja, na ovom festivalu sudjeluje sa svojim filmom Zvjerka nastalim u finsko-hrvatskoj koprodukciji.

Riječ je o 21-minutnom filmu govori o stogodišnjakinji Nadi i njenoj 75-godišnjoj kćeri Veri koje imaju napet, ali uhodan i blizak odnos. Djetinjasta Vera brine za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu, majku. No jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njenog kreveta. Prisutnost životinje postupno vraća starici dugo izgubljenu snagu zbog čega se odnos majke i kćeri drastično promijeni. Ova horor-komedija premijerno je prikazana na festivalu u Tellurideu.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.