Igor Kralj/PIXSELL

Zaručnik Ive Šulentić svakodnevno ismijava zaručnički tečaj: Svećenika nazvao ‘junferom’, tumači izjave izvan konteksta

Autor: dnevno.hr

Nadolazeća svadbena zvona možda su zaglušila ono što bi mladi zaručnik na zaručničkom tečaju doista trebao čuti...

Želite li okruniti svoju ljubav brakom, možete to učiniti u duhu vjere, u Crkvi, ili tek pred zakonom, odnosno u matičnom uredu. Odlučite li se, kao vjernik, na vjenčanje u Crkvi, prihvaćate samim tim i korake koji tome prethode, a jedan od njih je i pohađanje zaručničkog tečaja. Zaručnički je tečaj crkvena priprava na crkveni brak, namijenjena vjernicima, no prema svemu sudeći, onamo zalutaju i oni koji to istinski možda i – nisu. Upitan primjer je mladi par s hrvatske javne scene – voditeljica Iva Šulentić i njezin zaručnik, doktor psihologije,  Igor Mikloušić. S obzirom na to da ovom paru već zvone svadbena zvona, uputili su se na zaručnički tečaj koji prethodi crkvenom vjenčanju. Kako znamo? Zaručnik Mikloušić svakodnevno o zaručničkom tečaju javno “izvještava” na svojem Twitter profilu.

Viši asistent psihologije na Institutu Ivo Pilar i nekadašnji kolumnist Jutarnjeg lista zaručnički tečaj pohađa, no je li to njegova volja i zašto zapravo ide onamo, ne možemo tvrditi, ako je suditi prema posprdnom tonu svake objave o zaručničkom tečaju:

Capture

Ako je doktor Mikloušić na tečaj došao zbog želje zaručnice koja je željela vjenčanje u crkvi, onda su ovi komentari neprimjereni i prema njegovoj odabranici. Šulentić zaručnički tečaj ne komentira javno, dok njezin zaručnik ne propušta ismijati različite izjave izvađene iz konteksta.

Što je zaručnički tečaj?

“Zaručnički tečajevi se održavaju kao oblik bliže i neposredne priprave zaručnika koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe (katolički brak). Mnogi stručni volonteri ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav kako bi pomogli mladim ljudima koji započinju zajednički život. Stoga u toj pripravi sudjeluju stručnjaci koji o bračnoj i obiteljskoj tematici govore u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Crkva je jedina institucija u hrvatskom društvu koja sustavno priprema ljude za brak i zajednički život”, pobliže je opisano na stranicama Zagrebačke nadbiskupije. Pohađate li zaručnički tečaj u Zagrebu, srest ćete stručnjake poput don Damira Stojića, Vice Batarela, predsjednika Udruge Vigilare, liječnika, psihologa, dugogodišnjih svećenika…

Svatko će tečaj i ono što ondje čuje shvatiti na određen način te će o tome vjerojatno razgovarati (pa možda i raspravljati) sa svojim zaručnikom/zaručnicom. No, neki se neće libiti javno ismijavati nešto za što su se sami opredijelili. A zašto su se za to opredijelili ako ne vjeruju? Gdje je u cijeloj priči vjera? Jesu li mladi ljudi koji brak sklapaju pred Bogom svjesni veličine tog čina? Mnogo je pitanja na koja nećemo ni pokušati dati odgovor, ali mogu biti poticaj za razmišljanje. Kao i zajedljivi komentari mladog zaručnika.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.