Screenshot. twutter

Umro osnivač Playboya Hugh Hefner

Autor: Hina / Dnevno.hr

Naime, na naslovnici prvog broja bila je fotografija gole glumice Marilyn Monroe, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugoga

U srijedu u 92. godini preminuo je osnivač ”Playboya” Hugh Hefner, izvjestila je tvrtka Playboy Enterprises Inc.

BCC piše kako je Hefner od prirodnih uzroka mirno preminuo u svom domu okružen najmilijima.

Inače, Hefner je bio je američki poduzetnik, najpoznatiji po tome što je 1953. godine osnovao ‘lifestyle’ časopisa za muškarce “Playboy”.

Naime, na naslovnici prvog broja bila je fotografija gole glumice Marilyn Monroe, a prodavao se  za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko tjedana.

Wikimedia Commons

Hefner je rođen  u Chicagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor tvrtke Playboy Enterprises.

Zahvaljujući uspjehu “Playboya”, postao je milijunaš, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 milijuna dolara. Hefner je bio i politički aktivist i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

“Playboy” izlazi jednom mjesečno i donosi fotografije golih žena, zajedno sa raznim člancima o modi, sportu, proizvodima i javnim osobama. Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Arthur C. Clarka, Ian Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Atwood, a za taj časopis radili su i mnogi poznati fotografi kao što su Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall i drugi.




Osim glavnog časopisa u SAD-u, posebna nacionalna izdanja Playboya izdaju se širom svijeta, a hrvatsko izdanje “Playboya” pokrenuto je 1997. godine.

 




Autor:Hina / Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.