Marko Lukunic/PIXSELL

Umrla slavna glumica iz filma ‘Lisice’ Jagoda Kaloper

Autor: A.P.

Publika je ipak vjerojatno najviše pamti po ulozi u filmu Dušana Makavejeva "W.R. Misterije organizma" iz 1971. u kojem je glumila aktivisticu u seksualnoj revoluciji.

Samo tri mjeseca nakon fatalne dijagnoze, u Beču je nakon kratke i teške bolesti u 69. godini, umrla jedna od najvećih hrvatskih filmskih zvijezda, Jagoda Kaloper.

 Jagoda Kaloper rođena je u Zagrebu, 1947. godine, a u rodnome gradu je 1970. godine i diplomirala na zagrebačkoj Likovnoj akademiji.

 Na filmskome platnu prvi put se pojavila 1965. godine u filmu “Ključ”, a slijedile su druge filmske uloge – 1966. u filmu “Ponedjeljak ili utorak”, “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata” iz 1968., filmu “Lisice” Krste Papića iz 1969., a iste godine glumila je i u filmu “Plavi svijet”. Slijedilo je više uloga u filmovima 1971. – “Fabijen” ,”Apotekarica”, “Balada o svirepom”.

Publika je ipak vjerojatno najviše pamti po ulozi u filmu Dušana Makavejeva “W.R. Misterije organizma” iz 1971. u kojem je glumila aktivisticu u seksualnoj revoluciji.

Za glavnu ulogu u “Kući” Bogdana Žižića dobila je Zlatnu arenu, a nju je poklonila Fondu za gladnu djecu. Radila je i kao glavna likovna i grafička urednica “Modre laste”, tijekom godina bavila se i performansima, skandalizirala je erotskim scenama, intervjuirala biskupa za Glas koncila…




Krajem prošle godine doživjela je i svoju posljednju izložbu koja se zvala “Bulevar sumraka”. Jagoda je u njoj na sebi svojstven način ironizirala svoj odnos prema Hollywoodu, ali i čitavoj glumačkoj karijeri.

Jagoda Kaloper 2010. godine režirala je svoj prvi umjetnički filma “Iza zrcala”ili “Žena u ogledalu” koji je iduće godine dobio prvu T-HT nagradu. U tom video radu kombinirala je isječke iz filmova u kojima je glumila 1960-ih i 1970-ih, te kadrove kojima je samu sebe snimila digitalnom kamerom iz ruke u reflektirajućim površinama.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.