HRT

Za blagdan Svih svetih moći ćete pratiti poseban TV program!

Autor: dnevno.hr

Iz posebnoga kuta gledatelji će upoznati rimske znamenitosti: od bazilika svetoga Petra, svete Marije Velike i svetoga Petra u Okovima do rimskih trgova i parkova. Prof. Golub istodobno će nam otkriti i tragove mnogih Hrvata koji su živjeli i djelovali u Rimu: Julija Klovića, Franje Petrića, Jurja Križanića, Bartola Kašića, Ruđera Boškovića i mnogih drugih.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) za blagdan Svih svetih 1. studenoga pripremila je prigodan program. Osim što će u svim svojim dnevnim radijskim i televizijskim informativnim emisijama izvješćivati o obilježavanju toga dana diljem zemlje, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT − HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT − HR 1) od 16.00 emitirat će se prijenos svete mise sa zagrebačkoga Mirogoja. Bogoslužje iz crkve Krista Kralja i čin odrješenja kod središnjega mirogojskog križa predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a misno slavlje uveličat će Zbor Hrvatica. Urednik je i komentator prijenosa Dragutin Siladi.

U 20.00 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT − HTV 1) prvi put će biti prikazan igrani film Imena višnje redatelja Branka Schmidta u kojemu glavne uloge tumače Ivo Gregurević i Nada Đurevska. Intimna je to priča o starenju, poraću, ljubavi i gubitku. Stariji bračni par pokušava se ponovno uklopiti u svakodnevicu na svojemu imanju na osami ratom razorenoga sela. Uz fotografije iz svoje mladosti, rad u voćnjaku i u kući prepušteni su jedno drugome i odlučni nastaviti život tamo gdje ga je rat prekinuo. Njihovu surovu svakodnevicu pratimo tijekom svih četiriju godišnjih doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac tijekom njihove komunikacije postaje sve grublji, no kad shvati što joj se događa, potpuno mijenja svoj odnos prema njoj.

Ovaj je dugometražni igrani film snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije u Gorici Jamničkoj u okolici Zagreba prema izvornome scenariju Josipa Mlakića. Film je dobitnik i brojnih nagrada i priznanja među kojima su Zlatna arena za scenarij Josipu Mlakiću, Zlatna arena za montažu Vesni Lažeti i Hrvoju Mršiću te nagrada Žirija stranih filmskih kritičara. Među ostalim, film je dobitnik i Ekumenske nagrade na filmskome festivalu u Cottbusu.

U 22.20, također na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), na rasporedu je dokumentarni film Hodočasnik u Rim. Prema scenariju Ivana Goluba i u režiji Branka Ištvančića jedan od naših najboljih poznavatelja Rima, prof. Ivan Golub, otkrit će nam znamenitosti Vječnoga Grada.

Iz posebnoga kuta gledatelji će upoznati rimske znamenitosti: od bazilika svetoga Petra, svete Marije Velike i svetoga Petra u Okovima do rimskih trgova i parkova. Prof. Golub istodobno će nam otkriti i tragove mnogih Hrvata koji su živjeli i djelovali u Rimu: Julija Klovića, Franje Petrića, Jurja Križanića, Bartola Kašića, Ruđera Boškovića i mnogih drugih.

Na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 11.10 na rasporedu je prigodna dokumentarna emisija pučke i predajne kulture U Drežniku na Svisvete, urednika i scenarista Alekseja Pavlovskoga i redatelja Branka Ištvančića.

U emisiji će gledatelji imati prigodu upoznati zanimljiv običaj stanovnika Drežnika u okolici Nove Gradiške. Na blagdan Svih svetih u tome se slavonskome mjestu održava zabava, a ispred mjesne crkve igraju se kola uz druženje svih mještana. Na poseban se način ukrašavaju groblja, a okupljanjem oko vatre mještani se prisjećaju svojih pokojnih.
Novinarske i izvjestiteljske ekipe HRT – Radija Sljeme i HRT-ovih lokalnih radiopostaja te Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) također će tradicionalno pratiti sva zbivanja povezana s blagdanom Svih svetih te pojačano izvješćivati o stanju u gradskome prijevozu.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.