Screenshot/ IMDB

‘Ustav Republike Hrvatske’ dobio nagradu u Stockholmu

Autor: Hina

Počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković

Film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu koji je završio u nedjelju u Stockholmu, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković.

“To je prekrasna, duboko humanistička drama koja drži gledatelje u napetosti do samoga kraja”, istaknuo je žiri u obrazloženju, objavljenom na web stranici festivala. Posebno je pohvaljena gluma Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

“Ustav RH” prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u središtu Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odjeven u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom.

Nakon što ga jednom prilikom pretuče skupina mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra čiji je muž policajac Srbin, dragovoljac Domovinskog rata. Uskoro preuzima i brigu oko Vjekova oca, no zauzvrat želi da on pomogne njezinom suprugu pripremiti ispit iz Ustava RH.

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas, ta je Grlićeva “ljubavna priča o mržnji” osvojila čak 32 nagrade.

Film je dosad predstavljen na festivalima diljem svijeta, od Santa Barbare do Pule, gdje je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike.

U autorskoj ekipi su, između ostalih, scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović.




Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Balkan New Film Festivalu – BaNeFF predstavlja novije filmove iz balkanskih i njima bliskih zemalja, uratke koji se bave tim prostorima specifičnim temama i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.

Festival ima nekoliko segmenata, a najveći je natjecateljski u okviru kojega žiri sastavljen od švedskih filmaša bira najbolji film, najveće ‘žensko dostignuće’, priznanje za glumu i drugo.




Nagrade za hrvatski film preuzela je Veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji Anica Djamić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.